Torentje!


Foto:Zoetermeers dagblad.
Wanneer je in nederland van vandaag vaandeldrager bent van een democratisch idee over hoe je dit land de toekomst in wilt leiden heb je soms een zware klus.
Het vertrouwen in de vaderlandse politiek heeft keer op keer een knauw gekregen bij grote groepen mensen. Tel daar bij op dat via sociale media dit vuur van onvrede van harte wordt aangewakkerd door woke mannen en woke vrouwen die niet verder denken dan eigen kring en je hebt het recept van een zichzelf vernietigend, ziekmakend geheel.
Anders denken wordt niet meer getolereerd door deze groepen. Sterker nog, ze luisteren niet eens meer. Zoeken bevestiging in de eigen bubble en alle algoritmes spelen daar een ontegenzeggelijke bevestigende en versterkende rol in. De nuance is zoek bij velen. Ik stel me zo’n woke gezin voor.
Vader, moeder, jonge telg op komst en al een kleuter over de vloer.
Kleuter leert al niet eens meer hoe de vlag juist moet worden opgehangen want ziet enkel de blauw wit rood varianten wanneer het gezin een dagje richting Efteling gaat.
Kilometers protest langs de snelwegen. Na al die maanden hangen de lappen er vaal en verschoten bij. Een verwarrend visitekaartje voor de toeristen die ons landje doorkruisen.
Over beeldvorming gesproken.
Er gaat ook veel goed daar in Den Haag maar er komen ook verschillende signalen door.
De kachel moet lager, de betuttelende regels moeten wel worden opgevolgd. Het Binnenhof moet leeg in verband met een grote verbouwing en opknapbeurt. De Brandveiligheid moet beter, de digitale infrastructuur moet worden aangepast aan de moderne tijden. Dus alle ruimtes inclusief de tweede kamer zelf zijn leeggehaald en iedereen heeft elders een werkbaar alternatief gevonden. Alles is anders op het Binnenhof voor de duur van die grote renovatie. Alles?
Nee, niet alles. Er is een persoon die onlangs groen licht heeft gekregen dat hij voorlopig zijn ruimte mag blijven gebruiken. Onze onvolprezen premier mag nog even blijven want hij is zo verknocht aan zijn torentje, wil er niet weg. Zou namelijk graag daar zijn actieve politieke leven netjes af willen sluiten. Deze man heeft namelijk gevoel voor historie en weet hoe het later in de boeken zal staan.
‘Premier Mark Rutte, de langst zittende primier in de parlementaire geschiedenis, hoefde zijn torentje niet te verlaten vanwege de grote renovatie van het Binnenhof (2021-2026).
Hij verkeeg, na overleg, toestemming om te blijven zitten. De renovatieplannen werden aangepast en de renovatie van het Torentje werd ingepland als laatste sluitstuk van de indrukwekkendste metamorfose van de afgelopen 250 jaar van het Binnenhof.’


Gepubliceerd door JUKODEVRIES

FOOLISH SINNER AND POET FOR THE KING

%d bloggers liken dit: