Plant based


Plant based is het nieuwe eufemisme voor vegan.
Vegan wordt nog steeds geaccocieerd met de streaker van destijds. Dat malle broekje dat het laatste restje schaamte moest bedekken zorgde er juist voor dat het een rel werd en daarmee bezorgde hij in zijn eentje het woord vegan een activistische lading. Terwijl het juist de bedoeling is om de planeet te redden door de nadruk te leggen op plantaardige voeding en het eten van vlees te ontmoedigen.
Die trend is inmiddels flink doorgezet richting alternatieven door zuivel erin mee te nemen.
Strijp S , zo’n modernistische Eindhovense techhub is er een mooi voorbeeld van. Daar kun je in bijna iedere eettoko naast gewoon een koffietje ook een latte havermelk bestellen als alternatief voor mensen met een koemelkallergie. Ik ontdekte het tijdens de Dutch Design weken waar ik mijn hart hoopvol kon ophalen aan alle nieuwe ontwikkelingen op het gebied van duurzaamheid. Wat er aan zit te komen in de nabije toekomst stemt mij hoopvol en geeft me vertrouwen dat de nieuwe generatie heel goed in de gaten heeft hoe wij, oudere generaties toch ook wel een hoop verhabbezakt hebben op millieutechnisch gebied. Daarbij dient wel te worden opgemerkt dat ook wij in onze jeugd niet beter konden dan wat er in die tijd technisch mogelijk was. Inmiddels hebben we de zonnepanelen, de windturbines,de waterstofcapaciteit,de batterijen die nodig zijn voor een betere en duurzamere energievoorziening. Daarmee pleit ik de oudere generatie niet vrij maar plaats het wel in perspectief. Laat onverlet dat de toekomst daar in Eindhoven opnieuw voor een groot deel technisch wordt bepaald in een hoopvollere richting. Een Philips 3.0 effect mag je het misschien wel noemen maar dan zonder die merknaam die Eindhoven in de vorige eeuw zo nadrukkelijk op de kaart heeft gezet.
Het mooie is dat waar vroeger mijn vader in stofjas in zijn fabriekshal aan het werk was vandaag de dag de mooiste ideeën voor een duurzamere toekomst ontstaan. Ja er zijn veel fabrieksgebouwen verdwenen uit Eindhoven maar ook zijn er genoeg overgebleven en hebben een nieuwe bestemming gekregen. Dat is en blijft toch de schoonheid en de kracht van Eindhoven. Daar ben, en blijf, ik erg trots op.
Laten we wegblijven van verharding en activisme en toegroeien naar een zachte transitie richting een duurzamere wereld en ja, daar mogen zeker de nieuwste technieken voor worden ingezet.

Gepubliceerd door JUKODEVRIES

FOOLISH SINNER AND POET FOR THE KING

%d bloggers liken dit: