‘Doomscrolling’


Collum 13 augustus 2022

‘Doomscrolling’ ik kwam het begrip net tegen in een krantenartikel. Het dagelijks lange tijd achter elkaar het internet afscrollen op negatieve, verontrustende berichten en daar dan vervolgens last van krijgen. Ik betrap me er zelf ook wel op. Ik reguleer het door op gezette tijden de laptop terzijde te schuiven en een ouderwets boek of papieren krant te pakken. Daarbij kom je in rustiger vaarwater terecht. Het papier is dus geduldiger dan de digitale bronnen. Daar wordt je telkens door popupschermen of clickbaitvinkjes geattendeerd op nog meer gerelateerd nieuws. Dat daarachter algoritmes schuilgaan die op basis van jouw eerder in beeld gebrachte surfgedrag jouw actuele klikgedrag proberen te beinvloeden ontgaat de gemiddelde internetgebruiker volledig. Het zit ook zo diep verborgen in het hele systeem en doorgaans hebben we er totaal geen benul van.
Je kunt je beter tot een papieren krant wenden. Daarin staat het nieuws van dat moment dat door proffesionele redacteuren als lezenswaardig is bevonden. Daar zou best eens meer aandacht aan gegeven mogen worden. Bij deze dus. Ik wil ene lans breken voor ouderwetse mediakanalen zoals papieren krant en ouderwetser liniaire TV.
Internet als bron van informatie is en blijft van een bedenkelijk niveau omdat daar tal van desinformerende niet geverifieerde alternatieve feiten als waar worden gepresenteerd. De domme kloot hobbelt er kritiekloos achteraan, gelooft er in, klikt erop en wordt per omgaande met meer van hetzelfde overgoten. Zo zit het systeem in elkaar. Het is gericht op het zo lang mogelijk vasthouden van de ‘surfer’ omdat adverteerders daar voor betalen. Dat is het verdienmodel achter de schermen en wij zelf zijn met ons klikgedrag het product waar de adverteerders op uit zijn.
De sociale media bedrijven zoals Twitter, Instagram, TikTok, Meta varen er wel bij maar geven er slechts zoiets voor terug als een opgeklopt ei. Veel lucht en dat dan gebakken.
Een soufflé die na nuttiging in elkaar zakt en je weer laat zitten met dat lege gevoel.
Niets beklijft. ‘Ik heb ergens gelezen op Facebook dus is het waar.’ NOT!

Gepubliceerd door JUKODEVRIES

FOOLISH SINNER AND POET FOR THE KING

%d bloggers liken dit: