ALFA-mannetjes


Ik ben eigenlijk wel klaar met die alfa mannen. Die ongevraagd dickpics sturen. Waarom doe je zoiets?
Vrouwen kleineren en onbedoeld grappig proberen te zijn.
Ik ben wel klaar met al die ooms die ongepaste opmerkingen maken over de rondere lijnen van het jonge nichtje wetende dat ze daar niets van durft te zeggen omdat ze zoveel jonger is.
Ik ben eigenlijk wel klaar met die alfa mannen die hun macht misbruiken.
Zich vergapen aan, zich verlustigen om en soms ook gewoon zich vergrijpen aan.
Het zit in hun dna, in hun taalgebruik, in hun blik, in hun denken dat zich gewoonlijk een meter lager dan gemiddeld af lijkt te spelen. Dat drijven op de zee van hun eigen drift.
Dat liften op de lach van vrienden, de onbeschaamdheid in hun blikken, het gniffelen om een nietsvermoedend slachtoffer.
Ik zie ze kijken en bezwijken voor hun eigen lust. Als die lust zo’n last is ga in godsnaam in therapie met je probleem. Want je hebt echt een probleem. Reken er maar niet op dat deze storm gaat liggen. Het probleem staat op de agenda, is onderwerp van openbaar debat in alle lagen van de bevolking omdat het probleem ook in alle lagen van de bevolking voorkomt. De hoofsheid is ver te zoeken. De voorkomendheid is verdwenen. De omgang tussen de seksen mag dan wel in een vrije val terechtgekomen te zijn, niets is minder waar. Dit heeft niks meer met vrijheid te maken maar met het over grenzen gaan. Het is tijd om deze grenzen opnieuw met elkaar helder aan te geven. We staan op de drempel van een nieuwe hoofsheid, een nieuwe eerbaarheid en daarin liggen grote taken voor de moderne mens. Het hoeft niet preuts en niemand is van karton. Maar een beetje meer beschaafdheid in de omgang tussen de seksen zou ons echt niet misstaan. Daar zijn we mensen voor.

Gepubliceerd door JUKODEVRIES

FOOLISH SINNER AND POET FOR THE KING

%d bloggers liken dit: