Journalistiek


1 februari 2022


We zullen ons moeten leren verhouden tot nieuws dat via sociale media wordt gegenereerd. Zeker na het lezen van het artikel van Tom-Jan Meews van vandaag. Een mooi staaltje van hoe sociale media dus blijkbaar bijdragen aan beeldvorming. Daarom moet bij iedereen een constante bel gaan rinkelen op ‘betrouwbaarheid’. Immers de algoritmes van de sociale media staan op andere zaken 
ingesteld dan doorgaans bij ‘betrouwbare nieuwsgaring’ gebruikelijk is. Niet het feitelijk juiste is daar van belang maar de geschiktheid op clicks. Kort gezegd is het bericht dermate ‘interessant’ voor de sociale media bedrijven om ‘clicks’ te genereren. Want ‘clicks’ betekent immers geld uit advertenties die tussen de berichten door gelezen worden. Daarbij komt ook nog eens het fenomeen van het sterker maken van een verhaal.
We hebben het vast wel eens gedaan op school. Die oefening in communicatie waarbij de eerste leerling in de kring een boodschap in iemands oor fluistert en vervolgens deze handeling herhaald wordt door de hele kring. Het komt maar zelden voor dat de initiele boodschap ook onveranderd doorkomt bij de laatste ontvanger. Dus de zuiverheid van het doorgeven van berichten is nog een hele kunst. Het wordt nog zorgelijker wanneer parlementariers hun bijdragen in het debat baseren op uit sociale media verkegen ‘nieuwsfeiten’.  En regelmatig met klinkklare onzin aankomen, hun feiten niet gecheckt hebben maar wel een boodschap verkondigen met een air van; ‘Ik breng hier in mijn bijdrage toch een onomstotelijke misstand of waarheid aan het licht mevrouw de voorzitter.’
De toon van het vaderlandse debat wordt momenteel niet alleen maar uitgehold maar de inhoudelijkheid laat ook steeds vaker te wensen over.
We zullen ons moeten leren verhouden tot deze nieuwe gelaagdheid waar een virtuele waarheid steeds vaker de boventoon gaat voeren in het openbare debat terwijl de feitelijkheid van alle dag wegzinkt in het moeras van trollenfabrieken en nepnieuws.
Alsof de onderwereld langzaam de bovenwereld aan het overnemen is.


Gepubliceerd door JUKODEVRIES

FOOLISH SINNER AND POET FOR THE KING

%d bloggers liken dit: