Bidden is privé .


Hoe privé is bidden? Ikzelf beschouw het bidden als een van de meest intieme omgangsvormen met God. Anders dan in mijn jonge jaren heb ik er nu meer moeite mee om in een gebed een betrokkenheid op God te ervaren. Wat er is veranderd in al die jaren is dit.
Ik ben mijn persoonlijk gebed meer en meer gaan beleven als de intieme omgang met God. Daar hoeft en wil ik geen pottenkijkers bij. Zoals vroeger de biecht in beslotenheid van de biechtstoel werd afgenomen zo ervaar ik mijn bidden als iets tussen God en mij. In mijn jeugd speelde ook mijn ijdelheid een deel mee. Ik kende geen gène om bijvoorbeeld in kringgebed hardop mijn bijdrage aan de gebedskring te geven. Later in mijn geloofsleven ben ik daar veel meer moeite mee gaan krijgen. Alsof de woorden van Jezus over het in je binnenkamer bidden pas later zijn gaan leven voor me.
Iemand vergelijkbare ervaringen?
Overigens blijft bidden voor mij een lastig onderdeel van mijn geloofsleven.
Ik schreef daarom een poos terug een nieuw gebed dat iedereen zou kunnen bidden, gelovig of niet gelovig omdat ik het vermoeden heb dat er voor iedereen wel eens momenten zijn waarop men zou willen kunnen bidden tot ‘iets’ gewoon omdat men dan behoefte heeft om zich spiritueel te uiten.

Mijn gebed bezit geen woorden
Het behoeft ook geen cliche’s
Het betreed geen platgetreden paden
‘T is geen gebed van dominees

Mijn gebed woont in mijn hart
En het spreekt een eigen taal
Het is boven tijd verheven
Het vertelt een oud verhaal

Mijn gebed is eens begonnen
Zomaar midden in een zin
Het heeft angsten overwonnen
Nu zit er weer passie in.

Mijn gebed bemint de liefde
Zonder liefde ben ik niets
Elke hartklop of ademtocht
Komt die liefde dichterbij
Is die liefde daar voor mij

Mijn gebed is ook mijn wapen
In de strijd tegen de haat
En het heelt de diepste wonden
Mijn gebed komt nooit te laat

Mijn gebed is als een vlindert
Onzeker in de wind
Het is gehoord door duizend goden
En van een ben ik het kind

Mijn gebed kent geen ‘maniertjes’
Het maakt nooit goede sier
Mijn gebed beveelt demonen
En het jaagt ze ver van hier

Mijn gebed bemint de liefde
Zonder liefde ben ik niets
Elke hartklop of ademtocht
Komt die liefde dichterbij
Is die liefde daar voor mij

Mijn gebed verwacht nooit antwoord
Op de vragen over pijn
Mij gebed is puur gebed
Het wil gewoon gebeden zijnGepubliceerd door JUKODEVRIES

FOOLISH SINNER AND POET FOR THE KING

%d bloggers liken dit: