Wilhelmus


Als jonge jongen, ik zal zo’n zestien of zeventien jaar zijn geweest lag ik ‘s nachts vaak wakker. De indrukken van de dag verwerkte ik bij het groene lichtje van een oude buizenradio. Die had ik bij het hoofdeind van mijn bed staan. Het volume superzacht afgesteld kon ik, naarmate de stilte langer duurde en het onrustige bonzen van mijn hart en het stromen van mijn bloed afnam , de uitzendingen steeds duidelijker horen.
De radiouitzendingen werden destijds om twaalf uur ‘s nachts nog afgesloten met het Wilhelmus. Ergens onderweg in die tijd is dat gebruik losgelaten. Waarom is me altijd een raadsel gebleven. Nu leven we inmiddels in een 24 uurs economie en gaan de uitzendingen gewoon de klok rond. Voor hen die niet slapen kunnen, voor hen die ‘s nachts hun werk doen opdat de tijd wat sneller gaat.
Enfin, nadat het Wilhelmus geklonken had reikte ik doorgaans boven mijn hoofd, vond blindelings de uitknop, drukt deze in en zag ik langzaam het groene schijnsel van het zenderoog uitdoven. Gerust sloot ik mijn ogen en wachtte op de slaap.

Gepubliceerd door JUKODEVRIES

FOOLISH SINNER AND POET FOR THE KING

Eén opmerking over 'Wilhelmus'

  1. Allang vergeten: in de jaren 80 had ik laat werk in Den Haag. Meestal reed ik op de Hoornbrug om 00:00 Rijswijk uit, luid zingend, dat ik van duitschen bloed was en ik die vervloekte koning van Hispanien altijd geëerd had. Leugens, dat wel…

    Like

Reacties zijn gesloten.

%d bloggers liken dit: