Kerstwens!


24 december 2021

Linksom of rechtsom de dagen krijgen hoe dan ook hun beloop. Je kunt de kranten lezen en op de hoogte blijven van het nieuws. ‘Je kunt je er druk over gaan maken maar er iets tegen doen ligt niet in je cirkel van beinvloeding.’ Dat zei mijn loopbaancoach tegen me en met dat advies toucheerde ze weer een flink honorarium . Vervolgens kwamen we tot de conclusie dat ik wel schrijver kon worden. En daarmee kwam ik terecht in een cirkel waarin ik wel invloed kon hebben. De profeten uit het oude Israel of de profeten van deze moderne tijden konden weliswaar niks doen in actieve zin, ze konden wel hun boodschap verkondigen en dat is wat ik hier gewoon maar ga doen. Een boodschap verkondigen omdat ik nou eenmaal mijn mond niet kan houden, omdat ik nou eenmaal met een zekere bewogenheid de krant lees, het nieuws volg, in dit leven sta. Om andere mensen geef en begaan ben met hun lot. We zijn het verleerd in afhankelijkheid te leven. We hebben de voorzienigheid afgeschreven of doodverklaard of, nog sterker, bijgezet in het mausoleum van ons collectieve geheugen. Ons innerlijk kompas dat wij er eeuwen lang door lieten aansturen is vastgelopen maar gelukkig heeft de techniek ons, in plaats van zijn alziend oog , de bewakingscamera’s gebracht. Kennelijk kunnen we niet zonder. Al was het alleen maar om ons bij ons eigen gedrag te blijven bepalen. Wat als ‘goed’ of ‘het goede’ mag worden verondersteld is afhankelijk geworden van de winstmarge die eraan kan worden verbonden. Scoort het geen kijkcijfers dan is een programmaformat niet ‘goed’.
Levert een product onvoldoende op dan is het niet ‘goed’.
Levert een product juist heel veel op maar is het slecht voor het milieu dan is het toch een ‘goed’ product. Ik noem hier zo maar wat ethische dillema’s, botsingen van plichten in willekeurige volgorde. De mens blijft voor zichzelf en voor elkaar toch een van de meest bedreigende soort. We hebben de oorlog uitgevonden en stellen onszelf bovenaan de piramide van ontwikkeling terwijl we overduidelijk moeite hebben om het goede te blijven doen, ook wanneer niemand kijkt. De oorzaak daarvan ligt blijkbaar in een slecht functionerend innerlijk kompas. We zijn een volk geworden waar de meeste mensen zichzelf als middelpunt van het eigen universum beschouwen terwijl we door dingen echt samen te doen juist zoveel zouden kunnen bereiken. Het is ook dit jaar weer een zwaar advent terwijl de pandemie voortraast en de hele wereld wacht op verlossing.
Niemand uitgezonderd want de pandemie is wereldwijd en lijkt nog lang niet voorbij laat staan dat we hem samen hebben overwonnen.
Ik wens iedereen hele fijne kerstdagen.
Luister vooral een keer naar het lied waarvan ik de tekst hieronder heb gezet.
Bruce Cockburn

Redemption song

Mary grows a child without the help of a man
Joseph get upset because he doesn't understand
Angel comes to Joseph in a powerful dream
Says "God did this and you're part of his scheme"
Joseph comes to Mary with his hat in his hand
Says "forgive me I thought you'd been with some other man"
She says "what if I had been - but I wasn't anyway and guess what
I felt the baby kick today"

Like a stone on the surface of a still river
Driving the ripples on forever
Redemption rips through the surface of time
In the cry of a tiny babe

The child is born in the fullness of time
Three wise astrologers take note of the signs
Come to pay their respects to the fragile little king
Get pretty close to wrecking everything'
Cause the governing body of the whole landIs that of Herod, a paranoid man
Who when he hears there's a baby born King of the Jews
Sends death squads to kill all male children under two
But that same bright angel warns the parents in a dream
And they head out for the border and get away clean

Like a stone on the surface of a still river
Driving the ripples on forever
Redemption rips through the surface of time
In the cry of a tiny babe

There are others who know about this miracle birth
The humblest of people catch a glimpse of their worth
For it isn't to the palace that the Christ child comes
But to shepherds and street people, hookers and bums
And the message is clear if you've got ears to hear
That forgiveness is given for your guilt and your fearIt's a Christmas gift you don't have to buy
There's a future shining in a baby's eyes

Like a stone on the surface of a still river
Driving the ripples on forever
Redemption rips through the surface of time
In the cry of a tiny babe

Gepubliceerd door JUKODEVRIES

FOOLISH SINNER AND POET FOR THE KING

%d bloggers liken dit: