Zen en de kunst van het schoonmaken.Het is niet alleen voorbehouden aan de kunst om dicht bij je eigen product te staan. Zo was ik vanmorgen de badkamer aan het schoonmaken. Moest nodig weer eens gebeuren. Emmer gepakt, schoonmaakdoeken opgesnord en mijn jemakosetje erbij gehaald. Tot mijn grote tevredenheid werd alles direct onder mijn handen schoner dan dat ik het had aangetroffen en dat stemde mij tot grote tevredenheid. Ik werd er erg rustig van en bovendien gaf het me een gevoel van controle over de situatie. Nou ben ik niet altijd in de stemming om de boel schoon te maken maar dit keer was ik dat duidelijk wel. Ik weet ook niet waarom. Alles aan kant, water in de emmer, schoonmaakspul erbij en lekker poetsen. Alle ongerechtigheden verdwenen als sneeuw voor de zon. De spiegel streeploos schoon en na een half uur hard doorwerken was het hele zaakje weer spic en span. De heerlijke Eefje de Visser met haar cd Bitterzoet op de achtergrond. ‘Maak de zon zwart.’ Klonk het maar ik maakte alles juist helder schoon. Ik voelde me een ware mejuffrouw Helderder uit dat hier in nederland wereldberoemde boek Pluk van de Petteflet. Ik spoot alleen geen ongedierte dood, dat ging me dan weer net even te ver. Voor de rest de boel aan kant brengen, en afsluitend de vloer netjes schoondweilen. Het was heerlijk, ik kan het niet anders zeggen. Ik werd er echt helemaal Zen van.

Gepubliceerd door JUKODEVRIES

FOOLISH SINNER AND POET FOR THE KING

%d bloggers liken dit: