De Boomgeest


Bron:google


Ik lees momenteel voor de zoveelste maal het laatste deel van C.S Lewis’ sprookje De Kronieken van Narnia. ‘Het laatste gevecht’ getiteld, waarin de aap ‘draaier’ zichzelf opwerpt als spreekbuis van Aslan en de tot dan toe geldende waarheid verdraait en er zijn eigen draai aan geeft. Laten we zeggen dat hij het voor zichzelf allemaal wat makkelijker maakt.
Op zijn initiatief besluit hij de bomen van het woud te gaan kappen. Alle sprekende bomen worden gekapt en het hout gaat naar de Calormeense gemeenschap om daar verkocht te worden.
Omdat het om sprekende bomen gaat vluchten de boomgeesten uit de boom en zodra hun boom gekapt is sterven ze. Het woud laat een gapende wond zien aan de Narniaanse wereld vergelijkbaar met wat er momenteel onder Bolsonaro gebeurt. Hij zou een een op een kopie kunnen zijn van de romanfiguur van ‘Draaier’ maar helaas betreft het bij Bolsonaro geen fictie maar is het bittere werkelijkheid. Onder zijn bewind gooit hij al jaren de longen van de wereld in de uitverkoop. Er moet gekapt worden om landbouwgrond te verkrijgen om daar tapioca en palmolie op te planten. Die grondstoffen gaan vervolgens in de diervoedingsketen en het daarin gefokte vlees verdwijnt in de hamburgers van de grote hamburgerketens die wereldwijd hun ziekmakende broodjes verkopen aan ? Ja aan wie eigenlijk? Eet jij wel eens een hamburger van de Burger King of Mac Donalds? Ja? Dan eet je dus globaal gezien de longen van de wereld op. Of draai ik nu te veel door?
In elk geval denk nog eens na voor je kiest voor een snelle hap langs de snelweg. Met een beetje organisatie vooraf kun je je reis ook aangenaam ondersteunen met eten wat je meeneemt voor onderweg. Fijne dag allemaal.

Gepubliceerd door JUKODEVRIES

FOOLISH SINNER AND POET FOR THE KING

%d bloggers liken dit: