De wereld heeft meer zachtheid nodig.


Drie relschoppers liggen in het ziekenhuis na schotwonden hen toegebracht door de 
politie. Een geluk voor ze dat er nog plek is voor hen in het ziekenhuis! Dat was de eerste gedachte die in me opkwam. In tweede instantie denk ik ; Wat deden jullie daar op dat tijdstip en op die plek?
Waarom loopt iedereen te hoop en vernielt alles wat binnen bereik ligt? Ambulancebusjes, politiewagens, brandweerwagens, gebouwen. Juist in Rotterdam, dat al eens eerder het hart verloor, zou men toch beter moeten weten. Waar komt die ongeremde razernij vandaan. Wat is jullie misdaan dat je zo boos bent, waardoor je alles kapot maakt? Bovendien er zijn er tussen hen die rellen ook bij die regelrecht op de mediamarkt afgaan om daar de zaak te plunderen. ‘Ik heb niks dus haal ik het daar maar gewoon weg.’ Lijkt het devies te zijn. Het ‘mijn en dijn’ is even niet van toepassing. Of zijn de relschoppers doorgesnoven hooligans die boos zijn om het verbod op het afsteken van vuurwerk of het bijwonen van de wedstrijd van hun favoriete voetbalclub? Of zijn er andere , meer georganiseerde, krachten aan het werk die doelbewust de boel willen ontwrichten, chaos creeeren en op de golven van dat geweld een greep naar de macht willen doen omdat ze zich niet langer willen voegen in de democratische traditie met bijbehorende spelregels?
In elk geval is me een ding duidelijk, de erfenis van een ‘alles moet kunnen’ opvoeding komt hier samen. Leest allen ‘De pretparkgeneratie.’ Van Arayn van der Leij er maar eens op na. Dan wordt ook veel duidelijk. Tot slot ik zeg het nog maar eens en uit de grond van mijn hart. “De wereld heeft meer zachtheid nodig!”

Gepubliceerd door JUKODEVRIES

FOOLISH SINNER AND POET FOR THE KING

%d bloggers liken dit: