‘Persco’ dag- 1 dag na Zottendag.


Vandaag beschouw ik als een lastige dag. In afwachting van een persconferentie waarvan we allemaal nu al weten wat er ongeveer in gezegd gaat worden. Er is weer eens bewust gelekt. De moed ontbreekt om mededelingen pas te doen op het moment van aankondiging. Nee, eerst de geesten rijp maken, de burgers gelegenheid geven alvast aan het idee te wennen. Weer drie weken in lockdown. Horeca om 19.00 uur dicht en wat er nog meer is bedacht. Een regering die demissionair is, dus geen missie heeft, dus geen visie? Als je, zoals velen in dit demissionaire kabinet, gewend bent dat de markt het wel oplost en dat burgers zeer wel in staat zijn hun eigen keuzes te maken komt men van een koude kermis thuis. Soms is leiding echt nodig om rust in de tent te brengen, orde op zaken te stellen. Van buitenaf het ‘gedrag’ in de steigers zetten. Kaders aanreiken om daarbinnen vrij te handelen. Ik moet denken aan een van Roué Verveers shows waarin hij dit principe toepast op de opvoeding van zichzelf en zijn kinderen. ‘Houdt de kaders lekker smal. Wanneer je kind dan over het randje gaat loopt het nog geen gevaar! Maak je de kaders te breed en als je kind dan over het randje gaat zit het gelijk diep in de shit.’

Toen kon ik er om lachen maar nu inmiddels niet meer. De waarheid is nou eenmaal hard.

De belangen zijn nu eenmaal groot. De verleiding om snel weer alles open te gooien was ook groot. Vanuit diezelfde markt was er grote druk om zaken weer los te laten en de samenleving weer open te gooien. En zie wat er gebeurde met de veel te breed gezette piketpaaltjes. Burgers gingen er massaal overheen, helemaal los, alles kon weer en men begaf zich weer direct in de gevarenzone. We hadden misschien beter de piketpaaltjes wat dichter bij elkaar moeten laten staan. Maar ja de burger zet zijn piketpaaltjes nou eenmaal zo ver mogelijk uit elkaar.

Een overheid die ogenschijnlijk aanstuurt op vrijwillige vaccinatie wat op zich een loffelijk streven is maar daarmee ook moet hopen op voldoende deelname aan het programma neemt of bewust een gok of ontbeert de moed om zaken ordelijk op een rij te zetten omdat de situatie daar nu eenmaal om vraagt.

In mijn werk als leerkracht ontmoette je ook regelmatig kinderen die van buitenaf gereguleerd moesten worden omdat ze in hun gedrag nooit zelf de rem konden vinden.

Er zijn nou eenmaal situaties waarin je de zaken niet meer zelf kunt bepalen. Terwijl we allemaal al wel jarenlang met het idee zijn grootgebracht dat we heer en meester zijn in ons eigen domein. Maar een Coronavirus houdt daar geen rekening mee, stopt niet bij jouw voordeur, stopt niet bij jouw huid maar dringt bij je naar binnen en richt op celniveau onherstelbare schade aan. Soms met de dood tot gevolg, soms met lange chronisch aandoende nasleep tot gevolg. Er zijn er die om geloofsredenen niet gevaccineerd zijn. Hun goed recht en ik mag hopen dat hun God hen gezond blijft houden. Mocht het niet zo zijn hoop ik dat ze moed en kracht blijven houden om in dat geloof ook de beproeving te kunnen doorstaan van de ziekte die hen dan kennelijk is toebedeeld door de voorzienigheid.

Er zijn er die om prinipiele redenen niet zijn gevaccineerd. Die willen geen lichaamsvreemde stoffen in hun lijf gespoten krijgen. Ik hoop dat ze gezond mogen blijven. Er zijn inmiddels al genoeg spijtoptanten. Ook bij de botox brigade vind je er genoeg.

Er zijn er die niet willen vaccineren omdat ze er gewoon tegen zijn. Waarom weten ze zelf ook niet maar ze vinden elkaar in het feit dat ze tegen het vaccineren zijn omdat de medische wereld spulletjes in het vaccin zou hebben verstopt. En dat schept echt een band. Ze vertrouwen de medische wereld niet . Tegen heb zou ik willen zeggen, blijf dan als je echt ziek mocht worden vooral doorgaan met kwarkcompressen en maretakinjecties want daar heb je dan in elk geval wel baat bij zonder last te hebben van dat fnuikende wantrouwen.

Er zijn er gelukkig ook genoeg die zich hebben laten vaccineren. Tegen hen zeg ik prima keus. Het is allemaal niet perfect maar voorlopig nog wel de enig haalbare weg om dit virus te vertragen en mogelijk uiteindelijk te stoppen. Groepsimmuniteit hoeven we niet meer te verwachten van dit virus want mede door ons eigen gedrag muteert het nog steeds te snel. Hoewel daar kan ik als leek natuurlijk helemaal geen uitspraak over doen. Feitelijk moet ik me verre houden van dit soort retoriek. Op zo’n manier maak ik mij net zo schuldig als alle wappies en daar wil ik me uiteindelijk niet mee identificeren.

Gepubliceerd door JUKODEVRIES

FOOLISH SINNER AND POET FOR THE KING

%d bloggers liken dit: