De Boekenwasserette


‘Dag mevrouw ik kom mijn boek brengen. Kunt u het voor me wassen?
Er zitten namelijk allemaal lelijke vlekken in.’
‘Natuurlijk jongen, hoeveel bladzijden zijn het?’
‘Ik schat zo’n 76 bladzijden mevrouw, telt u de witte bladzijden ook mee uit het boek?’
‘Nee, jongeman daar hoef ik niks mee te doen dus hoef je er ook niet voor te betalen.
‘Ja maar er zitten ook velkken op die lege bladzijden!’
‘Tja, het is zoals het is witte bladzijden daar doen we niks mee, verder nog iets?’
‘Nee mevrouw dat is het. Dit ene boek.’
‘Geef maar eens hier , dan zal ik het eens even bekijken. Inderdaad, ja een heleboel vieze vlekken. Dit verhaal kan wel een flinke wasbeurt gebruiken. Hoe lees jij je boek, als ik vragen mag?’
‘Nou, meestal tussen de middag tijdens de lunch.’
‘En wat voor beleg kies jij meestal op je boterhammen?’
‘Dat verschilt nogal, soms hartig soms iets zoets zoals pindakaas of hagelslag Het ligt er maar net aan waar ik op dat moment zin in heb.’
‘Dat dacht ik al, zo aan die vlekken te zien. Hier bij het plekje waar je de bladzijdes omslaat zitten vaak van die vette pindakaasvlekken, hoewel als ik het zo bekijk zouden het ook wel eens botervlekken kunnen zijn. Nou ja in ieder geval is het vet. Zie je?’
‘Ik zie het mevrouw, het was me thuis ook al opgevallen. Vandaar dat ik het nu hier breng.’
‘Daar heb je goed aan gedaan jongen. Het lijkt me niet zo handig jongen om tijdens je eten een boek te lezen. Als ik je een tip mag geven. Neem dan voortaan maar een stripblad of zo iets. Een Donald Duck, Eppo of de Okki maar niet zo’n mooi boek. Dat is gewoon zonde van het mooie boek. Nee, voor zo’n boek moet je lekker rustig gaan zitten. Er de rust en de tijd voor nemen want het duurt wel even voor je er helemaal inzit. In het verhaal dan hè, niet in het boek zelf natuurlijk maar dat snap je zelf toch ook wel.’
‘Zeker mevrouw ik ben niet dom. Maar mag ik aan u vragen hoe u dit boek gaat wassen?’
‘Hoe ik het ga wassen? Hier heb je een foldertje daarin staat precies omschreven hoe een verhaal gewassen moet worden en welke privacymaatregelen we nemen om de inhoud veilig af te schermen.’
‘En denkt u dat u er alle vlekken helemaal uit gaat krijgen?’
‘Dat gaat vast wel lukken, volgende week maandag is het klaar. We zijn vanaf één uur in de middag weer open. Als je het dan op komt halen zou dat fijn zijn, dan zorg ik dat je boek er weer helemaal piekfijn uitziet. Wel het bonnetje meenemen als je het boek komt ophalen’
Ik loop weer naar buiten met het bonnetje in mijn zakken. Wanneer ik thuiskomen sla ik het foldertje open en verdiep me i nde werkwijze vna het wassen van boeken. Het wordt een verhelderende excercitie.
In de folder staat: Stappen die gezet moeten worden bij het wassen van verhalen.

Stap 1.
Haal alle letters uit het boek en bewaar ze op een veilige windvrije plaats.

Stap 2.
Maak een sopje van lauwwarm water en twee druppels schoonmaakmiddel.

Stap 3.
Ontvet de ezelsoren in het boek door voorzichtig met een doek schoon te wrijven. (Pas op voor inscheuren.)Stap 4.
Strijk de gewassen en gedroogde ezelsoren mooi glad met een strijkijzer zonder stoom!

Stap 5.
Verwijder hardnekkig plakkende broodkruimels, koekresten en insecten met een schillenmesje door voorzichtig krabben. Lukt dit niet dan natte doek erop leggen en vijf minuten laten inweken. Daarna nogmaals het krabben herhalen. Daarna laten drogen.

Stap 6.
Wanneer alle ongerechtigheden, vlekken, kruimels zijn verwijderd de ezelsoren gladstrijken met een gewone strijkbout. (Geen stoom gebruiken!)

Stap 7.
Het terugplaatsen van de letters dient uiterst nauwkeurig te gebeuren zodat het verhaal leesbaar en begrijpelijk blijft. Sluit ramen en deuren eerst voor je met het terugplaatsen van de letters begint. Hoofdletters op de daartoe bestemde plaats terugzetten, evenals interpunctie- en leestekens. Dit komt de begrijpelijkheid ten goede.

Stap 8.
Eindcontrole bestaat uit het zorgvuldig nalezen van het verhaal en daarbij goed nagaan of de lijn klopt, en er geen letters verloren zijn gegaan of op de grond zijn gevallen. (Indien nodig herschik de letters.)


Ik leg de folder op tafel en denk bij mezelf: ’Het is maar goed dat ik dit klusje professioneel heb uitbesteed.’

Gepubliceerd door JUKODEVRIES

FOOLISH SINNER AND POET FOR THE KING

%d bloggers liken dit: