BESTE ZANGERS 2021


Beste Zangers 2021. Wat een bijzonder mooie serie is dit weer geworden!
Neem bijvoorbeeld de uitzending van deze week. Karsu’s werk stond in het middelpunt.
Ik vroeg mij af wat maakt dit programma, deze formule nou zo bijzonder sterk.
Het gaat niet enkel om de deelnemers of hun levensloop, al spelen die wel een dragende rol. Ik zoom even uit en probeer mij voor te stellen hoe een en ander in zijn werk gaat.
Er is een fantastische band die werkelijk alle genres en muziekstijlen beheerst. Zij kunnen geen credits genoeg krijgen. Echte vakmensen die weten hoe je muziek moet maken, hoe je je dienstbaar opstelt naar de artiest die zingt.
Er zijn zangers die op een bepaalde manier al bekend zijn bij het grote publiek en er zijn artiesten die wat minder bekend zijn. Er zit altijd wel een verrassing of ontdekking tussen.
Er is altijd wel een ‘nestor’ die die rol vervult.
Er is gelukkig geen publiek, de artiesten zijn onder elkaar. En dat is volgens mij het grote geheim achter dit succes. Door de afwezigheid van publiek ligt hun focus volkomen anders.
Ze verblijven enkele dagen met elkaar, en naast de opnames is er ruimte om in gesprek met elkaar te gaan, elkaar te ontdekken , er vinden ontmoetingen plaats en er worden ideeën uitgewisseld er wordt gejamd er wordt muziek gemaakt. En volgens mij ontstaat daar de chemie van dit programma. De muze gaat haar gang met ieder van hen en zoekt verbinding met alles en iedereen die daar rondlopen.
Wanneer uiteindelijk de opnames beginnen heeft iedereen zich voor de persoon die centraal staat tot in de puntjes voorbereid. Men heeft namelijk een cadeautje voor hem of haar. Iedereen heeft zijn of haar best gedaan er iets moois van te maken. De een zingt de ander toe. Het gaat hier niet om degene die zingt, de focus ligt bij elk optreden bij degene die op de bank zit en het cadeau in ontvangst neemt. Iedereen is op dat moment gericht op die persoon. Hoe zal de reactie zijn? Hoe komt dit cadeautje binnen bij de ander? En vaak tijdens het optreden zelf , de camerawisselingen, de gezichtsuitdrukkingen,tranen of lach komt bij de kijker thuis prachtig over wat daar met de groep aan het gebeuren is. Er wordt muziek gemaakt door mensen die dat heel goed kunnen en buiten hun comfortzone durven treden, experimenten niet schuwen en elkaar verrijken door elkaar een mooi cadeau te geven. Dat is de kracht van dit programma.

Gepubliceerd door JUKODEVRIES

FOOLISH SINNER AND POET FOR THE KING

%d bloggers liken dit: