Vlam


Bedenk eens hoe een kleine vlam een enorme bosbrand veroorzaakt. Onze tong is net zo’n vlam. Jakobus 3:5-6

Dit korte citaat deed me direct denken aan sociale media.
Er hoeft maar één iemand een onzinverhaal te posten en de op sensatie beluste mens gaat delen, becommentarieren en vervolgens doen de clicksgenererende algoritmes de rest.
In een mum van tijd wordt een halve waarheid een hele leugen en krijgt onzin de voorkeur boven betrouwbaarheid en ontstaat er een onontwarbare kluwen van pertinente onwaarheden die zich niet meer laten controleren of weerleggen. Analoog aan een kleine vonk of vlam die een niet te blussen brand genereert. Bovendien weten we inmiddels ook dat bosbranden ondergronds nog dagen kunnen nasmeulen en op een willekeurige plek ineens weer kunnen opvlammen. In wezen hebben we met de huidige sociale media een bij uitstek geschikt digitaal ecosysteem ontwikkeld dat precies zo werkt. Het vuurtje dooft niet, wordt hooguit iets minder om op een ander moment weer te kunnen opvlammen.
Dus bedenk goed wat je plaatst op sociale media en reageer nooit direct vanuit je verontwaardiging maar laat dit soort zaken eerst een dag bezinken. Dan kun je altijd nog voor jezelf besluiten om wel of niet te reageren.

Gepubliceerd door JUKODEVRIES

FOOLISH SINNER AND POET FOR THE KING

%d bloggers liken dit: