Adopteren


Ik heb sinds kort een prullenbak geadopteerd. Mijn gemeente steekt er geen geld meer in. Kiest voor Foodvalley-achtige projecten. En ja, ze kunnen het geld maar een keer uitgeven.
Wanneer ik zo door mijn buurtje loop zie ik dat er wel meer zaken zijn waarop de gemeente bezuinigt. Zo staat het koren tegenwoordig niet meer op de akkers maar groeit het in de boomspiegels, langs de stoepranden en schiet het wortel op de meest bizarre plaatsen. Zelfs tussen het privé aangelegde siergras van sommige tuinen. We kunnen als rechtgeaarde burgers natuurlijk niet alles adopteren maar ik kan me niet aan de indruk onttrekken dat er vroeger andere keuzes werden gemaakt door de gemeente. Regelmatig zag ik als kind de veegwagen langsrijden, werden met grote regelmaat de putten leeggezogen en zag ik gemeentewerkers een heg knippen en het gazon bijhouden van speelveldjes. Inmiddels heeft de zorg van de gemeente zich verlegd naar zaken buiten ons gezichtsveld. Ik weet niet waar onze bestuurders mee bezig zijn maar kennelijk niet met basale zaken zoals een netjes bijgehouden publieke ruimte. Het geld klotst in ons rijke westen over de plinten maar verdwijnt ongezien en lekt weg via, voor de gemiddelde burger, onbekende projecten. De Hulweg kent een nieuw soort heg, want de scheuten die uit de stammen van de daar geplante bomen groeien hadden al gesnoeid moeten worden. Ik vind het best wanneer ik een prullenbak moet adopteren maar dan eis ik een verlaging van de OZB, een verlaging van de afvalheffing en een verregaande versobering van de gemeentelijke belastingen. Maar goed, ik ben maar een eenvoudige Lunteraan. Er zal toch niet naar me geluisterd worden. Ook goed. Zit er voor ons als ouders van kinderen maar een ding op. Ze goed opvoeden en vooral de nadruk leggen op rommel opruimen, niks laten slingeren. Een maandelijks gezamenlijke schoonmaakdag zou de gemeente moeten invoeren zoals dat al in Ruwanda gebeurt. Daar gaat men maandelijks per wijk aan de slag. Het is een van overheidswege verplichte activiteit om samen, burgers en rijk, het land, de wijk, netjes en schoon te houden. Dat zou ik nou een moedig alternatief vinden. Maar een A4-tje opplakken? Kom bestuurders, wees eens creatiever.

Gepubliceerd door JUKODEVRIES

FOOLISH SINNER AND POET FOR THE KING

%d bloggers liken dit: