Klaagmuur


‘….duw briefjes in een muur maar Red mij niet.’ (Maarten van Roozendaal)

26 maart 2021.

Het ongemak van de Coronamaatregelen en het leven op ander halve meter afstand neemt toe. Vooral in de trein vinden passagiers het lastiger worden om afstand te bewaren en klaagt men over meer drukte in de treinen. Het eraan blijven denken, alert zijn op het voldoende afstand houden zakt een beetje weg. We worden nonchalanter of we raken gewoon vermoeid om zo geconcentreerd in zo’n gekunstelde hoedanigheid te moeten leven. Alle vanzelfsprekendheid is nu gekanaliseerd in elleboogbegroetingen,afstand houden,mondkapjes dragen. Er zijn al sollicitatiegesprekken gemeld waarbij de sollicitant de zonnebril ophield zonder het in de gaten te hebben. Gekker moet het niet worden. De vaccinatiesnelheid zal echt omhoog moeten willen we niet achter de feiten aan blijven lopen. Deskundigen geven het ook aan, we moeten voorkomen dat er een variant ontstaat die zelfs de beschikbare vaccins weet te omzeilen. Zodra dat gebeurt zijn we weer terug bij af. Dan kunnen we weer in volledige lockdown. Ben bang dat dan de rapen echt gaar zullen zijn en mensen zich niet meer aan de opgelegde maatregelen zullen houden. We weten het van elkaar, we zijn coronamoe, we snakken naar versoepeling, hernieuwd verworven vrijheid van handelen.
Wanneer het eenmaal zo ver is dat Corona onder de knie is reken maar dat er dan weer gefeest gaat worden. Een herhaling van de roaring twenties ligt in het verschiet. Geld zal ongetwijfeld weer met bakken worden uitgegeven, terrassen afgeladen vol zitten, theaters zullen weer uitverkochte zalen hebben en nieuw ontdekte mogelijkheden zullen een parallelle markt vinden waar weer ondernemers weer goed aan kunnen verdienen.

Nog even kort over de toeslagenaffaire. Onschuldigen werden weggezet als fraudeurs. Hoe durven ze ? Kwestie van discriminatoire algoritmes toepassen. Op basis van postcodes, dubbele of enkele nationaliteit, achternaam, geslacht, etniciteit en andere variabelen produceert ‘het systeem’ (dus geen mens kan ter verantwoording worden geroepen) mogelijke profielen waar nader onderzoek op moet worden uitgevoerd.
Alles zit digitaal zo aan elkaar geknoopt, je hoeft niet eens meer je zaakjes op papier te hebben want bij de belastingdienst staan alle gegevens al voorgeprogrammeerd in je aangifteformulier. Banken zijn verplicht gegevens te delen. Ze weten daar nog beter dan jijzelf wat je verdiende in het voorgaande jaar, hoeveel loonheffing al is ingehouden en noem al die andere zaken maar op. Er kan niet eens gefraudeerd worden. Het is een kwestie geworden van controleren of de overheid niet aan het frauderen is. Zo ver zijn we al in het gedigitaliseerde systeem gevorderd.

Gepubliceerd door JUKODEVRIES

FOOLISH SINNER AND POET FOR THE KING

%d bloggers liken dit: