Ommetjes


In de verte krijgt de boom al een waas van groen, als teken dat de lente er aan zit te komen. Een vertrouwd beeld dat elk jaar weer terugkeert en dat ik vanuit mijn vaste plek aan de eettafel kan bewonderen. Het vervult me ieder jaar weer met warme gevoelens, noem het maar verre lentekriebels. Ik kan de winter soms zo zat zijn. Vooral de periode na de jaarwisseling tot aan eind Maart duurt lang. Het is zo’n nietszeggende tijd waarin weinig lijkt te gebeuren. In elk geval niks spectaculairs, kan ik hier wel stellen. Want neem nou zo’n somber, koude, kille januarimaand. De feesten zijn net achter de rug, de goede voornemens klotsen tegen de plinten op. Reclames voor afvallen worden weer prominent voor het voetlicht gebracht zowel op radio als op tv. Dat de commercie vanaf de eerste januaridag gericht is op de verkoop van bolgewassen,bloembollen,kamerplanten etc onder het motto. Kerstboom eruit, kamerplant erin, is nog tot daar aan toe maar in vredesnaam waar komt die gedachte vandaan?
Hoezo kerstboom eruit, kamerplant erin? Voordat ik een kerstboom in mijn huis zette was die kamerplant er ook niet, dus? Ga weg met je reclames, laat me gewoon zelf bepalen waar ik naar op zoek ga.
De maanden februari en maart zijn zonodig nog saaier. De tijd gaat zijn tol eisen en lijkt steeds trager te verlopen. Zeker wanneer de eerste sneeuwklokjes zich weer laten zien. Overigens die kan ik op zeker moment ook wel uit de grond kijken. Ik beschouw ze elk jaar weer als een belofte voor wat komen gaat. De natuur doet alles op haar eigen tijd, in haar eigen tempo en dat vergeten we wel eens als mens. Voor ons lijkt immers alles ‘maakbaar’ en het is die ‘maakbaarheid’ die ons op het verkeerde been heeft gezet.
Niet alles is ‘maakbaar’ Ja, je kunt dingen maken, je kunt gebouwen ontwerpen, kunst maak je, maar gezondheid bijvoorbeeld is geen product maar een gave van de natuur of de voorzienigheid. Tegelijkertijd maken we zelf deel uit van die natuur en hebben we invloed op onze gezondheid. Door onze eetgewoontes in toom te houden en er bewust mee om te gaan bijvoorbeeld of door voldoende te bewegen. Daarin heeft professor Scherder gelijk dat iedere dag een ommetje van 20 minuten een goede basis vormt voor een gezonde hersenontwikkeling. En het is goed voor de rest van je lijf.
Laat dat nou net mijn idee zijn voor wat ik de komende tijd van plan was te doen. Ik ben toch niet gek. De Ommetjes-app heb ik al op mijn telefoon geinstalleerd!

Gepubliceerd door JUKODEVRIES

FOOLISH SINNER AND POET FOR THE KING

4 gedachten over “Ommetjes

Reacties zijn gesloten.

%d bloggers liken dit: