Uitslag


Uitslag

Nederland koos voor rechts en voor voortgang op dezelfde lijn.
Nederland koos liberaal, wat we al eeuwen zijn, maar waardoor of waarom het volk doorgaans in Nederland zo moppert en klaagt is me volstrekt een raadsel.
De roep om samenhang wordt steeds sterker maar het electoraat versplintert zelf het politieke krachtenveld. Dat is met elkaar in tegenstelling en ik begrijp niet hoe dat kan.
Wat zit daar achter? Kan het ons dan niks schelen dat duizenden landgenoten in de tang zijn genomen door de toeslagen affaire? Renske Leijten van de SP en Omtzigt van het CDA hebben er zo veel aan gedaan om die misstanden boven tafel te krijgen en kijk wat hun eerlijkheid oplevert. Zetelverlies. In de publieke opinie roepen we makkelijker ‘ach en wee’ maar tijdens de verkiezingen is het ineens weer een ver van mijn bed show, lijkt het wel.
Dan laten we ons allemaal leiden door ons onderbuikgevoel, onze eigen portemonnee, onze eigen bubble. Wat ook vragen oproept is hoe die ontevredenheid over Rutte, VVD, van de afgelopen 12 jaar zich consequent lijkt te vertalen naar een verschuiving van steeds radicaler rechts in plaats van een vlucht naar het linker politieke spectrum.
Komt dit omdat de taal van social media gemeengoed is geworden en het publieke discours heeft bereikt? ‘Doe normaal doe zelf normaal?’ Hebben we onze Wellevendheid ingeruild voor ‘jij-bakkerij?’ Gesteld moet worden dat de sterke opkomst van Sigrid Kaag een verademing mag worden genoemd. De wijze waarop ze haar boodschap over het voetlicht brengt, haar taalgebruik, haar woordkeus . Trouwens opvallend in deze campagne gaat dat voor alle deelnemende vrouwen op. De beschaafde toon waarop men met elkaar in debat ging. Een hemelsbreed verschil met het hard geschetter van de heren in kostuum. Ook de nederlandse politiek heeft meer zachtheid nodig en dat is met de opkomst van de vrouwelijke lijsttrekkers dit keer een aardig eind in de goede richting opgeschoven. Wat mij betreft mag die lijn worden doorgetrokken richting de eerst volgende gemeenteraadsverkiezingen. Wat een verademing zal dat zijn zeg. Hopelijk is er dan ook zoveel besef ingedaald bij het electoraat zelf dat toon,intentie en woordkeus er toe doen. Iedereen die in de tweede kamer is gekozen wil ik feliciteren met hun behaalde resultaat. Maak het waar en vertegenwoordig je volk, ga niet voor eigen gewin of berijd niet enkel je stokpaard maar controleer de macht altijd met beschaafde trots. De tijd van verongelijkt schelden lijkt nu echt wel een gepasseerd station. Den Haag is toe aan meer zachtheid, Nederland is toe aan meer zachtheid. En ja, ik zal eerlijk zijn, ik ben toe aan meer zachtheid.

Gepubliceerd door JUKODEVRIES

FOOLISH SINNER AND POET FOR THE KING

2 gedachten over “Uitslag

Reacties zijn gesloten.

%d bloggers liken dit: