Beteugel je dogma’s


Curb your Dogma’s”
Die ene die altijd over je schouder meekijkt zal nu even moeten wijken.
Ik zal moeten durven zeggen wat ik zeggen wil zonder enige mate van terughoudendheid.
Zonder mezelf in te houden omwille van rechtschapenheid, fatsoen of angst om iets verkeerds te zeggen. Of om hen die dicht bij mij staan , mij hebben opgevoed te kwetsen.
Er is namelijk ook nog altijd zoiets als je maar al te snel gekwetst voelen en daarmee een monopolie willen uitspelen op zaken die men liever niet hoort of ziet. Vooral de meer orthodoxe en fundamentalistische denkers hebben er een handje van.Een quasi monopolie hanteren op het eigen gelijk. Terwijl we als weldenkend mens inmiddels toch wel weten dat waarheid van verschillende kanten belicht kan worden. En tegenwoordig als subjectief wordt ervaren. De categorie “Feit” ook zo’n lastig begrip geworden. Alternatieve “feiten” worden er met het grootste gemak tegenover gezet en dan gaat het al lang niet meer om de waarheid maar om in de belangstelling te staan.
Taboe doorbrekend kan het allang niet meer zijn.
Enige afstand durven nemen van het eigen gelijk is verfrissend en helpt de mensheid in haar denken vooruit. Dat gaat ook op voor de religies die wereldwijd worden gepraktiseerd.
“Curb your Dogma’s “ Zou ik zeggen. Begin daar eerst maar eens mee. Altijd je eigen gelijk kritisch blijven bezien. Het moet een tweede natuur worden om je eigen inzichten constant kritisch te blijven bevragen. Niet enkel te bezien in een historische context maar ook leggen naast de moderne ontwikkelingen in ons denken en de actualiteit van elke dag. Dus resumerend zou ik zeggen “Beteugel je dogma’s”

Gepubliceerd door JUKODEVRIES

FOOLISH SINNER AND POET FOR THE KING

%d bloggers liken dit: