En noem het maar vrienden!


Wanneer het precies is geweest weet ik niet meer maar het was wel de allereerste keer dat ik met mijn lief naar een voorstelling gingen van Maarten van Roozendaal. Hij trad op in Cultura, een klein intiem theater in Ede. Wij zaten vooraan, bijna bij Maarten op schoot.

Je kon de brandgaten in zijn kostuum gewoon tellen, zo dichtbij zaten we.

Wij wisten niet wat we moesten verwachten maar hij opende die avond met het lied ‘Mooi’. Secondanten waren die avond Marcel de Groot op gitaar en Egon Kracht op Contrabas. Dat eerste lied overdonderde ons helemaal. De tekst, de uitvoering van Maarten zelf en het achteloos opsteken van die ene sigaret. Hier was goed over nagedacht. De mooi uitgelichte rook kringelde omhoog. Met het zingen van de woorden “Ach zie de lammeren nou toch lurken aan hun vers geschoren moeders.” Het kon een aanhef van een bijbelse klaagzang zijn. Niets was minder waar. Het was een loflied op de lente. Een doorlopende verwondering vervat in muziek nam die avond een aanvang en maakte op mij een verpletterende indruk.

Muzikaal in een kleine bezetting schreeuwde zijn muziek, zijn vertolking om groots te worden ondersteund door een big band. Uitpakken was het devies, wat mij betreft. Ik hoorde het al in mijn gedachten. Toen een jaar later die mogelijkheid zich aandiende kochten wij direct ook weer kaarten voor die voorstelling. In Wageningen werd uitgepakt met de show “En noem het maar vrienden.’ Met Richard Heijerman op drums, Egon Kracht op bas, Marcel de Groot en Wouter Planteijdt op gitaar en Nico Brandsen op orgel, ontvouwde zijn muziek zich voor onze ogen en oren tot een waar feest. Maartens teksten en muziek kwamen thuis waar ze altijd al behoorden. Uitgevoerd in een grotere bezetting.

Onlangs maakte ik een wandelingetje door mijn geliefde dorp en zette op mijn ‘oortjes’ maar weer eens zijn muziek op en realiseerde niet voor de eerste keer dat ik nog steeds verdrietig kan zijn om het verlies van deze zanger van het betere nederlandtalige lied.

Dus daarom nog voor een keer Mooi .

Klik maar als je durft! En heb een mooie Lente! Echt doen hoor!

Gepubliceerd door JUKODEVRIES

FOOLISH SINNER AND POET FOR THE KING

%d bloggers liken dit: