Dit bedoel ik nou.


‘Dit weekeinde, zondag, besluit RTL Nieuws welke zes partijleiders worden toegelaten tot het ‘premiersdebat’ over twee weken, 28 februari. 

De officieuze start van de verkiezingscampagne op televisie, tevens een voorselectie: wie dat podium niet haalt, loopt het gevaar de rest van de campagne buiten de kopgroep te blijven.’

Dit citaat komt uit de NRC uit het zaterdagartikel van Tom Jan Meeuws. Een analyst die ik erg hoog heb zitten.

Het gaat mij nu om de rol die de commerciële TV in Nederland speelt en dan met name RTL Nieuws. Dat bepaalt dus uiteindelijk wie een podium krijgt en wie niet. Als we richting de verkiezingen gaan moet elke partij toch ruimte krijgen om het verhaal voor het voetlicht te brengen. Al een aantal jaren is RTL er in geslaagd om het publieke debat in elk geval zo te beïnvloeden door langs een zekere normering partijen wel of niet toe te staan mee te debatteren. Een kwalijke ontwikkeling als je het mij vraagt. Voor een groot deel krijgt elke partij ruimte door middel van zendtijd voor politieke partijen. Maar dat is een onderdeel van de het publieke bestel en RTL speelt dat spel niet mee maar trekt een eigen lijn. Aan de ene kant hun goed recht maar aan de andere kant getuigd het niet van een samenbindende agenda. Waarom niet een debat met iedereen? Waarom een verenging of versmalling tot zes partijen? Er doen er veel meer mee deze verkiezingsronde. Ik wil ze allemaal zien en horen. Daar ligt toch een taak van de media om die ruimte te pakken en de kijkers te informeren? Zonder uitsluiting van wie dan ook?

Gepubliceerd door JUKODEVRIES

FOOLISH SINNER AND POET FOR THE KING

%d bloggers liken dit: