Vertrouw ons nu maar III


De ideeën-strijd, die verkiezingen zouden moeten opleveren vindt in het geheel niet meer plaats. Ook hier kan de kiezer zich vervoegen bij een stemwijzer. En dat mag toch wel de doodsteek voor het zelfstandig denken genoemd worden. Het maakt lui en kiezers lezen partijprogramma’s niet eens meer echt door. De werkelijk doordachte politieke oriëntatie vindt niet meer plaats. Een invuloefening ter controle en om bevestiging te krijgen , meer is een stemwijzer niet. Een dopamine-shot waaraan we in dit digitale tijdperk allemaal verslaafd aan zijn geworden. Het invullen van een stemwijzer is een multiple-gok oefening van de bovenste plank.

En dan de positie van een premier in ons stelsel. Hoe kan het toch dat een premier die eindverantwoordelijk heet te zijn in ons politieke systeem daar niet of nauwelijks op afgerekend wordt? Juist vaak met een ‘premierbonus’ er vandoor kan gaan? Als een soort ingebakken wetmatigheid behoudt een zittende premier vaak zijn zetels.

Het zijn immers altijd andere poppetjes die in de vuurlinie staan, het slechte nieuws moeten brengen en de maatregelen moeten uitleggen, de premier blijft in dit systeem altijd redelijk buiten schot. Hij kan immers altijd wat stromannen offeren en zijn positie behouden. En het systeem verschaft iemand in die positie de mogelijkheid om met wat handig manoeuvreren anderen naar voren te schuiven die dichter bij de brandhaard zitten.

Drie achtereenvolgende kabinetten Rutte en verlies werd zichtbaar bij het CDA, PVDA, en straks? Wordt het Groen Links of D66 dat het verlies electoraal moet gaan nemen? Vooralsnog wijzen de peilingen nog op een stabiliserende en leidende rol voor de VVD.

Dat mag maar ik verbaas me er wel over dat het Electoraat na zoveel jaar niet schijnt te veranderen van koers. Men klaagt wel maar vindt het tegelijkertijd ook wel goed zo. Of komt het door een gebrek aan alternatieven. Immers de splinterpartijen op rechts zijn enkel meer van het zelfde of in extremere zin populistisch van signatuur. Een stevig links blok ontbreekt in ons huidige politieke landschap. En eerlijk gezegd is de verdeeldheid op links ook al jaren hetzelfde. Daar zit geen noemenswaardige progressie in. Dus die ideeënstrijd is en blijft nog ver weg in de Vaderlandse politiek.

Gepubliceerd door JUKODEVRIES

FOOLISH SINNER AND POET FOR THE KING

%d bloggers liken dit: