‘Bezorgde burger’.


Nederland blijkt nog steeds een verzuild land alleen er zijn 17 miljoen zuiltjes en dat maakt het bereiken van consensus er niet makkelijker op. In deze tijd van Corona en het ingeslepen adagium “Dat bepaal ik altijd nog zelf wel.” Is het juist ons collectieve gedrag dat een probleem vormt om het virus eronder te krijgen. Zogenaamde ‘Deskundigen’ schuiven aan bij even zoveel Talkshows en overal vertellen ze wat anders. Soms ronduit tegen het formele overheidsbeleid in. Het resultaat is dat de verwarring bij het brede publiek enkel maar toeneemt. Op nationale Televisie zien we in het klein wat op sociale media en internet in het groot wereldwijd gebeurt. Versnippering, fragmentatie,zoeken en vinden van het eigen gelijk via social media bubbles. Een werkelijk inhoudelijk debat dat getuigt van wederzijds respect en bijbehorende constructieve luisterhouding ontbreken. Zolang er 17 miljoen bondscoaches zich over de verrichtingen van het Nederlands elftal uitlaten is er weinig reden tot paniek maar als hetzelfde dreigt te gebeuren in deze pandemische tijden met een premier die maar blijft hameren op de eigen verantwoordelijkheid van de burger zie ik het somber in. Het liberale denken over die eigen verantwoordelijkheid heeft ons de commerciële zorg opgeleverd, de uitdunning van het politieapparaat, het uitbesteden van productie van medicijnen naar lage lonen landen. Met als resultaat dat er bij aanvang van de pandemie hier in Nederland overal een tekort aan is. Te weinig IC bedden, Te weinig, beschermende kleding, te weinig zorgpersoneel, te weinig leraren, te weinig van heel veel zaken die nu van belang blijken te zijn. Er is aan een ding in dit land geen gebrek, totaal geen gebrek zelfs. En dat is ‘meningen’ iedereen , ook ik, heeft er wel een mening over en die ventileren we, ook ik, maar al te graag. Of deze nu bijdraagt aan een goed debat of gewoon onzin blijkt te zijn is niet heel belangrijk. Of wat er geventileerd wordt enige waarheid in zich draagt is sinds de alternative truth beweging al helemaal overbodig geworden. Er waart in de wereld niet enkel het coronavirus rond er waart ook een internetvirus rond dat moeiteloos goedgelovende , slecht lezende burgers op het verkeerde been zet.

“Hoe weet u dat het waar is wat ik zeg?” Antwoord:” Nou gewoon, het hep op feestboek gestaan!” Als dat je argument is om jou positie in het openbare debat te valideren raad ik je aan om toch maar een abonnement te nemen op een krant die bij je past om je voortaan te laten informeren door mensen die hun vak als journalist goed verstaan.

En, nee, ik ben geen journalist, ik ben een bezorgde burger . En dat is heel wat anders dan een burger die thuisbezorgd wordt. Die zie je hier🍔. Overigens in deze pandemische tijden een constructieve daad, je eten thuis laten bezorgen maar dat is weer stof voor een andere collum. Fijne avond allemaal.

Gepubliceerd door JUKODEVRIES

FOOLISH SINNER AND POET FOR THE KING

%d bloggers liken dit: