Instagrammabel


Even wat minder afgaan op de eerste indruk, niet enkel je oordeel laten afhangen van de buitenkant. Wat een verademing zou dat zijn zeg. Juist die focus op iemands buitenkant wordt al zo vaak gedaan. Instagram is er groot mee geworden! Kansloos ben je als mensen alleen afgaan op je buitenkant. Het is ook niet eerlijk ook. Ben ik mooier dan de ander of lelijker. Buitenkant is per definitie vergelijkend warenonderzoek. Net als veelvuldig in het onderwijs gebeurd is de laatste 20 jaar. Ben ik beter of minder goed dan de ander. Scoor ik hoger of lager in vergelijking met de controle groep of ‘het gemiddelde’ Maar over hoe ik mijzelf heb ontwikkeld ten opzichte van mijzelf, eerder in de tijd, komt niet aan de orde. Daar ligt niet de norm. Terwijl ikzelf heel goed weet dat ik progressie heb gemaakt!

Trouwens we hoeven niet te zeggen waar de ware schoonheid ligt. Die ligt voor iedereen uiteindelijk toch van binnen. Maar ja dat is een cliché die iedereen kan dromen.

Bij sommige mensen is het juist in de imperfectie dat hun schoonheid net dat beetje extra krijgt. Dat net dat beetje meer glans geeft aan hun uiterlijk. Niet dat het alleen maar om het uiterlijk gaat maar toch. Met name in de digitale wereld is het waar het uiterlijk enorm aan belang toeneemt. Kijk alleen maar eens naar de strakgetrokken koppies van de gemiddelde BN-ers. En laatst schrok ik me kapot van het nieuwe gezicht van Dirk Kuyt.

Alsof hij door een wasmachineprogramma was gegaan op 30 graden maar een droger van 60 graden nauwelijks had overleefd. Hij zal toch ook in de spiegel kijkend gedacht hebben, Wie is die meneer! Ik herken wel vaag iets maar aan wie doet ie me nou toch denken?

Nee, de binnenkant is veruit het belangrijkste. Hoe is iemands karakter, wat is zijn of haar inborst. Is iemand betrokken op een ander of juist empathisch of gereserveerd.

Is iemand goedlachs of heeft iemand echt gevoel voor humor. Kan iemand goed relativeren. Hoe luistert hij of zij? Is er aandacht voor de ander of draait alles om henzelf?

Toch belangrijke kenmerken die maken of je met iemand prettig kunt samenwerken of die maken dat het bij zo iemand prettig vertoeven is.

Uiterlijk blijft aan verval onderheving terwijl de innerlijke groei oneindig lijkt door te gaan, tot ver in onze ouderdom. Als daar nou eens een sociaal mediaal platform voor zou worden ontworpen, Ik wed dat het een goudmijn zou worden. In plaats van het verdienmodel te zoeken in oeverloze ‘verbouwingen’ faceliftings en opvulsessies ,herstructurering van tanden en kiezen, kortom de hele verdienwereld van de cosmetische chirurgen, lijkt het me zinvol eens te focussen op innerlijke groei, waarin zijn karakters mooier geworden of beter uitgekristaliseerd. Worden we als mens innerlijk mooier dan we al waren? Eens een totaal andere mensbenadering dan enkel de nadruk op de buitenkant! Eens aandacht voor de binnenkant. Met een ouderwets woord ‘zielszorg’ of ‘pastoraat’ of uitwisseling vanuit humanistisch perspectief met een humanistisch raadsman of raadsvrouw. Het wegvallen van deze categorieën uit het maatschappelijke discours heeft mogelijk die overdreven gerichtheid op de buitenkant van de mens mede tot gevolg gehad.

Gepubliceerd door JUKODEVRIES

FOOLISH SINNER AND POET FOR THE KING

%d bloggers liken dit: