Blauwe maandag 2021


Ook dit jaar is het geen feestdag. Staat ze doorgaans bekend als een lastige, saaie, drukkende, deprimerende dag, is het dit jaar wel een heel bijzondere blauwe maandag. Nu we in een lockdown zitten zijn er extra veel mensen die last hebben van depressieve gedachten. Bovendien zorgt het moeten wachten op de leveringen van vaccins ook voor de nodige extra spanning. Ja, er zijn er die heel hard roepen, er is licht aan het eind van de tunnel, maar er zijn er ook die roepen, de tunnel is nog lang en ik vindt het perspectief nog onvoldoende. We moeten roeien met de riemen die we hebben. Dat is in de eerste plaats ons gezonde eigen verstand. In de tweede plaats de deskundigen die ons bepaalde richtlijnen voorhouden en adviseren. Dat doen ze niet voor niets, dunkt mij. Ja het wordt dit jaar een wel heel bijzondere blauwe maandag. Eentje om nooit meer te vergeten. Eentje die de geschiedenisboeken in zal gaan als de dag die blauwer dan blauw was vanwege de coronapandemie die er toen heerste. Een dag die blauwer dan blauw was vanwege de wetenschap dat in het licht van aanstaande vaccinaties het virus zodanig muteerde dat het in een hogere versnelling zich kon gaan verspreiden. De materialisten zeggen dan dat het toeval was, een toevallige samenloop van omstandigheden. De evolutie aanhangers zullen zeggen het was een poging van het virus om tot betere overlevingskansen te komen. Ik vraag me enkel af met welk doel? Ik kan er geen enkele goede bedoeling in terugvinden. En ergens hoop ik altijd nog dat het virus ooit nog eens bij een mutatie de verkeerde afslag neemt en zichzelf buitenspel zal zetten. Maar goed die hoop zal dan wel weer te ijdel zijn, ben ik bang. Dus ja, ik erken, ook voor mij is een hele blauwe maandag die ik nooit meer zal vergeten.

Gepubliceerd door JUKODEVRIES

FOOLISH SINNER AND POET FOR THE KING

%d bloggers liken dit: