Nog 12 lange dagen.


Het is vandaag de 8e januari. We hebben eergisteren allemaal kunnen zien waartoe een zorgvuldig gecultiveerde volkswoede heeft geleid en tot een uitbarsting kwam. De rijpe zweer barste open, het pus loopt richting Capitool en baan zich een weg naar binnen. In termen van het coronavirus, de met spikes bewapende individuen slaan ramen in, drukken dranghekken opzij, lopen het schamele hoopje dienstdoende agenten voorbij en dringen het gebouw binnen. ‘Want het is ons gebouw.’ En ze scanderen “Stop the steal!” Om vervolgens hun gebouw in no time te veranderen in een complete chaos. In verschillende kantoorruimtes worden paperassen over de vloer gegooid, naambordjes van deuren getrokken. Ze zijn volledig overtuigd, gehersenspoeld of met alternative waarheden overgoten. Ja wanneer dat vier jaar lang, en wellicht nog langer, aan de gang is krijg je toch langzaam een vertekend beeld van de realiteit. Staat er ook nog een leider aan het roer die juist lijkt te genieten of erop uit te zijn deze chaos te creëren vlak voor zijn vertrek, dan zijn de rapen gaar en heeft de meute vrij spel. Een gewone vreedzame machtsoverdracht lijkt bewust gesaboteerd te zijn. Ik geloof dat er naast al die Amerikanen die op Trump stemden en werkelijk overtuigd zijn dat alles van hun wordt afgenomen er ook miljoenen anderen zijn die zich kapot schamen voor hun land,hun volk en zich distantieren van wat er gisteravond heeft plaatsgevonden. Hoe heeft dit kunnen gebeuren. Een veelgestelde vraag. In de wereld waarin vandaag de dag de sociale media bepalend zijn geworden voor het leven in sociale bubbles, ik noem het digitale verzuiling, vindt er niet langer hoor en wederhoor plaats, wordt het werkelijke discours vermeden want we praten niet meer met jullie. De dialoog is weg, verknipt, en via de weg van sociale media leven veel mensen in hun eigen werkelijkheid. Wat vroeger op Café gebeurde na een poosje pimpelen wat dronkemanspraat met dubbele tong de zaal doorlallen, voltrekt zich tegenwoordig op wereldschaal. Tweets gaan in no time de wereld over, worden opgepikt Maar vaak niet geverifieerd. De balans opmakend is dit wat we nu wel weten

Een vrouw werd voor het oog van de wereld neergeschoten viel achterover op haar rugzak en overleed later in het ziekenhuis.

Twee anderen werden onwel en lieten temidden van het tumult waarin zij zich hadden begeven het leven.

Inmiddels 82 arrestaties zijn er gemeld.

De verkiezingsuitslag is bekrachtigd in het Capitool toen dat weer kon. Ik geloof om 3.40 uur nederlandse tijd afgelopen nacht.

Er liep een man rond met een shirt aan waarop nog maar eens de slogan “Arbeit macht Frei” in het engels te lezen was in combinatie met een kampnaam die ik niet eens meer wil uitspreken.

Het volk wil brood en spelen letterlijk :” Panem et circenses.”zei ooit de romeinse dichter Juvenalis en doelde daarmee al op ‘de praktijk om de gunst van het volk te winnen door oppervlakkige behoeften van het volk te lenigen, namelijk eten en vermaak.’ (Bron:Wikipedia)

Gisteravond waren we getuige van een deel van het volk dat geen genoegen meer nam met brood en spelen . We gaan nog 12 lange dagen tegemoet. Al was dat alleen maar omdat de zittende president nog steeds te dicht bij de rode knop zit en ik me niet aan de indruk kan onttrekken met een labiele persoon te maken te hebben.

Maar goed dat weten we al vier jaar.

Gepubliceerd door JUKODEVRIES

FOOLISH SINNER AND POET FOR THE KING

%d bloggers liken dit: