Leeggetrokken


“Het trekt me helemaal leeg, die sociale media. Daarom zit ik er ook nooit op.” Ik hoorde het hem zeggen aan tafel tijdens het kerstdiner. De zin bleef bij mij hangen en zette mij aan het denken over mijn eigen sociale media gebruik. Ik herkende wat hij zei over het leegtrekken. Ook ik merk dat ik sinds ik weer actiever ben op sociale media zoals twitter en facebook dat mijn geest sneller uitgeput raakt. Waarschijnlijk door alle zinloze informatie die je ongewild tot je blijft nemen. Ik ontdek dat ik vaak kostbare tijd verlies met het uitpluizen van Facebook en Twitter . Instagram heb ik wel geprobeerd maar kom maar niet door de user interface daar. Wat een onoverzichtelijk schreeuwerig ontwerp is dat. Maar goed daarin zal de leeftijd wel meespelen en als dit werkelijk zo is dan val ik duidelijk buiten de doelgroep. Dat neemt niet weg dat de opmerking van de gastheer mij triggerede en tot zelfonderzoek heeft aangezet. Er was een tijd dat ik , met Arjen Lubach’s ‘Facebook stop actie’ meedeed en Facebook aan de kant zette. Enkele jaren was er inderdaad rust in het hoofd,en de vrijgekomen tijd besteedde ik meer aan lezen en schrijven.

Een goede zaak dus. Bevredigender dan het gevoel dat ik nu overhoud aan facebook en twitter gebruik. Het voegt niet echt iets toe, en ik ervaar het niet altijd als even verrijkend. Er treedt een zekere vermoeidheid op bij het gebruik van Facebook. Uitzonderingen daargelaten maar daar zijn het dan ook uitzonderingen voor. Sinds ik ben gaan bloggen meen ik facebook en twitter nodig te hebben om exposure te genereren. Maar als dat ten koste gaat van mijn energielevel geloof ik toch dat ik me moet herbezinnen. Ik kan natuurlijk altijd mijn facebookaccount en het plaatsen vanuit mijn blog aan elkaar koppelen zodat er een automatische plaatsing tot stand komt wanneer ik iets op mijn blog publiceer. Ik hoef niet perse elke dag te kijken op mijn tijdlijn van facebook, natuurlijk. Ik geloof dat ik daar maar eens diep in ga duiken. Hoe kan ik de digitale mogelijkheden die het internet mij te bieden heeft inzetten tegen de sociale mediamagnaten. Dat moet dan de uitdaging worden. We komen er vast nog wel eens op terug.

Gepubliceerd door JUKODEVRIES

FOOLISH SINNER AND POET FOR THE KING

%d bloggers liken dit: