Tijdlijn vervuiling


We zitten nu in het laatste stukje van 2020. Dit jaar ben ik na enkele jaren bewuste afwezigheid, weer begonnen met het gebruik van Facebook en twitter.

Regelmatig geef ik mijn zoekmachines opdracht om naar voor mij nietszeggende onderwerpen te zoeken. Enkel en alleen met het doel mijn tijdlijn op de sociale media lekker neutraal te houden. Zo heb ik het afgelopen jaar veelvuldig laten zoeken naar breinaalden, haaknaalden,breimachines, stopkussentjes, zeephellingen, plintladders,vonkentrekkers en aandachtskasten. Zo kan ik nog wel even doorgaan met onzin opdrachten. Maar het moge helder zijn om wat voor soort onzinartikelen het allemaal is gegaan. Maar goed het algoritme van Facebook is geduldig, en zo consequent als een rekenlinieaal. Na verloop van tijd creëert het toch weer een advertentieaanbod passend bij mijn normale klikgedrag. Zodra ik mijn bewuste zoekacties laat verslappen wordt het alweer zichtbaar. De laatste tijd vult de tijdlijn zich bijvoorbeeld weer nadrukkelijk met drank- en vreterij- ads. Sorry voor de woordkeus maar als ik zelf niet serieus genomen worden dan mag Facebook dat ook niet van mij verwachten. Ik mag graag de boel bedotten want computers kunnen nu eenmaal nog steeds niet zelfstandig denken. Dat zal tezijnertijd wel anders worden met de quantum-computers ben ik bang. Een ‘ja’ een ‘nee’ en een ‘misschien’ mogelijkheid gekoppeld aan basale verkeersrechtspraak bijvoorbeeld. Ik moet er niet aan denken. Dan zou de emotie , het menselijke uit de rechtspraak verdwenen zijn. De mens is gek genoeg om het in elk geval eens uit te proberen. We eten nu eenmaal graag van de verboden vrucht. Dan noemen we het een ‘pilot’ en in een later stadium leggen we de bevindingen voor aan een commissie wijze mensen. Maar terug naar de realiteit van vandaag. Wanneer ik Facebook niet regelmatig blijf ‘foppen’ met onzinnige zoekopdrachten komt het uiteindelijk met een bult aan advertenties waar ik helemaal niet op zit te wachten op momenten dat ik het helemaal niet wil zien of horen. Dat vind ik het handige van magazines waar je op geabbonneerd bent. Daar kun je naar believen de aangeboden advertenties overslaan. Maar via digitale content is het een heel ander verhaal geworden. Fijne dagen gewenst.

Gepubliceerd door JUKODEVRIES

FOOLISH SINNER AND POET FOR THE KING

%d bloggers liken dit: