Veldles


Plaats van handeling. Wijk D’ekker Het veldje achter de Langemees. Later werd het De Schimmerik. Waar vroeger het veldje was staat nu ART4U .

We hebben het hier over de periode 1965-1970.

Ga je mee naar het veldje? We gaan vanmiddag fikkie stoken! Bij de grote hoge bomen werd een kuil gegraven en er werd allerhande rommel gezocht om te kunnen verbranden. Soms stonden er na een tijd een hele groep jongeren om het vuur. Anderen klommen in de bomen. Weer andere durfals waagden het wel een lege spuitbus haarlak in het vuur te gooien. Natuurlijk gevaarlijk maar op die leeftijd overzag je dat nog niet. De groep was gemend jong en oud stond er bij elkaar. De ouderen waarschuwden de jongeren voor gevaarlijke en onnadenkende acties met betrekking tot het vuurtje stoken. Verderop crossten wat opgeschoten kereltjes door het veld op hun brommertjes. De tweetaktmotoren pruttelden als nijdige hommels over de zelf aangelegde “crossbaan”. Of wat daar voor door moest gaan. Er werd door sommigen al gerookt vooral shag Samson of Drum . Hoe slecht het wel was wisten we nog niet, het voelde wel enorm stoer. We hebben er hutten gebouwd, gangenstelsels gegraven en door het korenveld gelopen. Mijn eerste liefje daar in het koren gekust en me intens gelukkig gevoeld. Met de hond gewandeld die al springend door het hoge gras opeens verdwenen was. In een kuil gesprongen die er gegraven was. De boer boos gemaakt door tussen zijn aardappels door te lopen. Coloradokevers gevangen. In het hoge gras sprinkhanen gezocht en in jampotten mee naar huis genomen.

Of soms liggend in hetzelfde gras gewoon kijken naar de lucht en luisteren naar de leeuwerik. Je verbazen over die rare vogel met dat kuifje die wel leek op een mus maar het niet was.

Onschuldig vermaak in een tijd die ongecompliceerd was vergeleken bij vandaag de dag.

O herinneringen aan het dorp waar we groot werden, ruzieden,verliefd werden, lol trapten en op konden groeien in die rijke eenvoud die die tijd zo kenmerkt.

Gepubliceerd door JUKODEVRIES

FOOLISH SINNER AND POET FOR THE KING

%d bloggers liken dit: