Alternatief narratief.


Meneer Trump was niet de eerste moderne westerling die beweerde dat er naast de feiten ook sprake kan zijn van ‘alternatieve feiten’ . Daarmee plaatste hij een giftig zaadje in de waarheidsvinding zoals we die doorgaans met elkaar gewend waren. Daarmee plaatste hij een splijtzwam in de huidige media. Geholpen door de sociale mediakanalen zoals Twitter, Facebook en Cambridge analytica kreeg hij een hele beweging van de grond. Mensen in hun eigen bubbles werden constant gevoed met die ‘alternatieve feiten’ (propaganda) en in de mainstream media zette Trump consequent de vertegenwoordigers daarvan weg als leugenaars en weigerde met ze in gesprek te gaan. In Nederland doen Wilders en Baudet precies het zelfde. Een oud journalistiek basisprincipe omzeilend van het plegen van ‘hoor en wederhoor’ . Vanuit de mainstream media verbond hij zich enkel maar aan Fox news voor de tijd dat hij ze echt kon gebruiken. Inmiddels behoort Fox News ook tot de omroepen die gemeden moeten worden omdat de zender ook de verkiezingswinst van Biden min of meer heeft erkend. En wanneer je dat doet laat Trump je direct vallen. Maar we zien de afgelopen vier jaar wel hoe sterk de invloed van sociale media is geworden en een groot deel van het electoraat op het verkeerde been kan zetten. Straks wanneer Trump weg is zal hij zijn eigen zender opzetten en die achterban blijven bedienen van zijn ‘alternatieve feiten’ (propaganda) Wil hij zich over vier jaar opnieuw kandidaat stellen is die zender voor hem van levensbelang. Zijn gedachtengoed van ‘zijn alternatief verhaal’ (propaganda) moet immers levensvatbaar blijven. Vier jaar lang zal hij die voedingsbodem blijven bewerken. In de geschiedenis zijn er wel meer staatslieden aan te wijzen die vanuit een geheel eigen narratief een utopie schetsten en daarin een heel volk mee konden nemen na jaren van propagandistische activiteiten te hebben verricht. Laten we hopen dat de Amerikaanse democratische instituties sterk genoeg zullen zijn om deze stresstest met succes te doorstaan. .

Gepubliceerd door JUKODEVRIES

FOOLISH SINNER AND POET FOR THE KING

%d bloggers liken dit: