Aardverschuiving


Waar bleef de democratische ‘landslide’? Ze hebben zich vier jaar lang kunnen voorbereiden en dan dit moeizame resultaat? Hoe integer wordt er feitelijk geantwoord op de vragen van exit pollers? Duidelijk is dat veel Amerikanen heel iets anders zeggen dan wat ze werkelijk denken. Anders kan ik het niet verklaren. Maar de grootste teleurstelling is wel het minieme verschil van nu . Je zou toch zeggen dat na vier jaar Trump men door zijn retoriek heen prikt maar niets lijkt minder waar. Nog massaal staan ze achter hem. Bij tijd en wijle sprak hij zijn electoraat dan ook ‘vaderlijk’ toe met zijn typisch zangerig bezwerende intonatie als een verhalenverteller die vlak voor het slapen gaan zijn kinderen nog even in ene andere werkelijkheid weet te brengen. De door veel beleggers verwachte ‘Blue Wave’ bleef uit. In de senaat is de voorsprong voor de democraten geslonken. Al met al is hun slagkracht niet zo groot geworden als waarop gehoopt. Maar ,nogmaals, hoe kan dit? Hoe kunnen media en pollingstations zich zo vergissen. Niet voor de eerste keer overigens, vier jaar terug zat men er ook al flink naast.

Gepubliceerd door JUKODEVRIES

FOOLISH SINNER AND POET FOR THE KING

%d bloggers liken dit: