Herfstkleuren


Zoals in deze tijd van het jaar alles aan het verkleuren is. Het lijkt wel een omgekeerde lente periode. Daar waar in de lente alles langzaam groen wordt zien we in de herfst de groentinten langzaam weer verdwijnen. Het groen wordt lichter alsof het leven al uit de bladeren wegtrekt. Uiteindelijk ontstaan diverse bruin – en geeltinten en op het allerlaatst vallen de bladeren op de grond. Tegelijkertijd zien we aan de bomen ook dat ze zich alweer voorbereiden op een nieuw begin. Een aspect van de natuur dat we al leren in onze kleuter tijd. De herhaling van de seizoenen, de herhaling van de uren,dagen,weken. Je verjaardag die elk jaar terugkomt. Het dag ritme wat de juf of meester je daar aanleert en waarin je als kind meegenomen wordt. Dat is rustgevend, en het geeft houvast. Kortom circulaire tijd. Leven bij herhaling. Dat geeft een zekere vastigheid aan ons allemaal. Ook in ons dorp zien we die herhaling. De jaarlijks terugkerende evenementen zoals Chantydag, Kerstmarkt, Oud Lunterse Dag, Koningsdag. De Voetbalvereniging met zijn jaarlijks terugkerende tournooien . Kenmerkend van die herhaling is ook dat we daardoor in een zeker levens ritme terechtkomen en dat we daaraan juist de zin ontlenen die ieder mens nodig heeft om zijn leven te kunnen leven. Zet dat eens af tegen de virtuele wereld van de sociale media en het internet en dan proef je direct het grote verschil met wat er dagelijks in het dorp, de samenleving gaande is en wat er op het internet gebeurt. Daar op het internet gaat het altijd maar door, is alles vluchtig en wordt de enige herhaling door het algoritme aangestuurd. Daar is de tijd ook lineair in haar aanbod. Kom je te laat dan is je moment voorbij. Terugzien op verzoek kan enkel en alleen nadat je eerst een brokje reclame hebt gekeken. Je zou het ‘doods’ kunnen noemen. Terug naar de herhaling van het echte dagelijks leven in het dorp, op je werk, in de natuur. Hier kunnen we erop vertrouwen dat er morgen weer een dag zal zijn. Hierdoor krijgt de dag van morgen al op voorhand betekenis. Wat die dag ons brengen zal is even niet van belang. De zekerheid van de dag van morgen ,de zekerheid van het komend seizoen en alles wat daarbij hoort is rustgevend. Enkel de dood is lineair. Kijk maar naar de hart monitor. De puls herhaalt zich enkel maar zolang er leven is. Daarna volgt onherroepelijk die liggende lijn tot in het oneindige. En dan is er geen kleur meer, dan gaat alles op zwart.

Fijne dag allemaal.

Backwards clock!

Gepubliceerd door JUKODEVRIES

FOOLISH SINNER AND POET FOR THE KING

%d bloggers liken dit: