Bach cantate 140


Wachten sauf ruft uns die stimme, cantate bwv 140

Sion hört die wächter singen

“De cantate is gebaseerd op het koraal Wachet auf, ruft uns die Stimme (1599) met tekst en melodie van Philipp Nicolai (1556-1608). De drie strofen zijn letterlijk overgenomen in deel 1, 4 en 7 der cantate.” (bron-Wikipedia)

Het deel waar ik hier op doel is Sion hoort de wachters zingen. De omspeling klopt en draagt de 1e stem feilloos naar de overkant.

Het is een onovertroffen muzikaal weefsel van strijkklanken en menselijke stem. Ergens hoor ik ook nog een begeleidend orgel maar eerder als een voile over het geheel.

. Je zult toch maar geroepen worden door die stem en weer ontwaken uit je doodsslaap om voor eeuwig in deze muziek te mogen verblijven. In het witste licht dat nooit verblind maar enkel maar verbindt met de bron van alle zijn. Een voorafschaduwing daarvan proef je door deze muziek heen. Hier al, door dit te mogen horen, dringt het door tot in de vezels van je bestaan, tot in het diepste van je ziel.

Bach was een toonkunstenaar die werkelijk hemelse muziek heeft geschreven. Na hem is er tot nu toe geen tweede componist gekomen die dergelijke wonderschone muziek heeft gecomponeerd.

Gepubliceerd door JUKODEVRIES

FOOLISH SINNER AND POET FOR THE KING

%d bloggers liken dit: