Click beet.


Het AD de krant die door veel mensen gelezen wordt heeft ook een ‘gratis toegankelijke’ versie op het internet. Je kunt er natuurlijk niet alles gewoon lezen. Ze werken met premium artikelen die achter een betaalmuur zijn weggestopt. Enkel als je een klein, middel of groot abonnement koopt krijg je volledige toegang tot alle artikelen. Allemaal heel legaal en begrijpelijk. Er zijn ook kleine artikelen die wel gratis worden aangeboden. Die kan iedereen  gewoon aanklikken en lezen. Af en toe ben ik zo’n artikel aan het lezen en merk dan tot mijn verrassing dat ineens het tekstveld openklapt en er een advertentie verschijnt. Zomaar uit het niets. Kennelijk heb ik met mijn cursor een hotspot geraakt en de advertentie geactiveerd.  Ik heb echter geen enkele aanduiding kunnen zien waardoor duidelijk wordt dat er ene advertentie onder de tekst verborgen zit. Geen nood je scrollt gewoon even door om verder te kunnen lezen. Allemaal heel begrijpelijk en legaal. Maar tot mijn tweede verrassing komt het ook wel eens voor dat een openslaande advertentie onder mijn muiscursor verschijnt of zoals bij mij op een tablet het gehele beeld vult. Wanneer ik er dan op klik om door te kunnen lezen in mijn artikel verlaat de site het artikel dat ik aan het lezen was en start de reclameboodschap. Dit wordt geteld als click. We noemen dit dus een click bait. Nietsvermoedend draag ik daardoor dus bij aan het verdienmodel van AD.
Dit vind ik wel ergerlijk, dat je in die situatie niet kunt negeren maar gedwongen wordt om enkele seconden reclameboodschap te bekijken.  Dat zal dan wel direct ook het verdienmodel zijn om die paar artikelen ‘gratis’ te kunnen aanbieden aan potentiële lezers. Echter voor niks gaat alleen de zon maar op en ook weer onder. Dat we als nietsvermoedende lezers soms gewoon ordinair bij de neus worden genomen, in de val gelokt mag ook, staat voor mij als een paal boven water. Zul je misschien zeggen. Neem dan gewoon een abonnement. Heeft u natuurlijk ook weer helemaal gelijk in. Ach waar zeur ik nou toch eigenlijk helemaal over. Het is in elk geval gezegd.

Gepubliceerd door JUKODEVRIES

FOOLISH SINNER AND POET FOR THE KING

%d bloggers liken dit: