“In het moment hangen.”


Een mooie uitspraak vond ik dat van Wilfried de Jong in een artikel in NRC over fotografie. Ik dacht een tijdje na over deze uitdrukking. Doen we dit niet allemaal wel eens? “In het moment hangen.” Wanneer we even heel intens genieten van bijvoorbeeld een uitzicht of panorama. Of zoals ik wel vaker doe bij het kijken naar een mooie bloem. Net even wat langer observeren en de details ervan bestuderend ontdek ik dingen die ik in eerste instantie niet eens zag. De dunne adertjes in de bloemblaadjes of hoe de stampers zijn opgebouwd. De nerf van bladeren of de fijne haartjes op een stengel. Soms lig ik op mijn knieën in de moestuin om onkruid weg te halen tussen de groenten. In al die jaren dat ik dat nu doe heb ik een paar leuke dingen ontdekt. De meest vreemdsoortige kleine kruipende insecten ben ik tegengekomen. Zandvlooien,mieren in diverse soorten en maten, wormpjes,duizendpoten,spinnetjes in verschillende kleuren. De diversiteit is werkelijk adembenemend maar je ziet het pas als je in het moment blijft hangen van het kijken zelf. En het wordt pas zichtbaar als je even de tijd neemt. Je hebt onkruidplantjes die zich zo sterk weten te vermommen als groenten dat je haast niet ziet of je nu het jonge groenteplantje uittrekt of het onkruid zelf. Dat bracht me ooit tot dit gedichtje.

Onkruid
Vergaat niet
Niet vanzelf
Je moet het echt te lijf
Je moet er wat voor doen
Anders blijft een goede oogst
Enkel iets waarop men mag blijven hopen

Onkruid
Heeft het onhebbelijke talent
Zich voor te doen als het originele gewas
Je haalt te vaak
Te makkelijk
het verkeerde weg
En blijft dan met de rotzooi achter
Dat is wel het laatste
Waarop je zit te wachten

Onkruid
Zet de landman
In alle eenvoud
Op het verkeerde been
Houdt hem scherp in zijn werk
Niet verslappen
Blijf vertrouwen
Op zijn groene kerk

Er is kennis, liefde en aandacht voor nodig
Om te kunnen kiezen tussen onkruid
en datgene waar het echt om gaat
De aarde geeft niet zomaar al haar voedsel prijs
Je moet er vaak voor op de knieen.
Deze tuin leert me in elk geval
Wat nederigheid betekent

Maak er een mooie dag van.

Gepubliceerd door JUKODEVRIES

FOOLISH SINNER AND POET FOR THE KING

%d bloggers liken dit: