Strijken


Vandaag is mijn strijkdag. Dat is een van mijn huishoudelijke taken hier in huis en ik doe deze klus al jaren met plezier. Ik moet wel eerlijk bekennen dat ik meestal wel wat lang wacht voordat ik eraan begin. Voor een enkel kledingstuk zet ik mijn stoomstrijkijzer niet aan. Zonde van de stroom en de restwarmte die dit oplevert. Ik kan het alleen maar zien als onnodig verlies. In een ver verleden was ik zorgverlener in een huis voor mensen met een Handicap. Daar is mijn liefde voor de strijkklus begonnen. Een vaste taak in de weekenddiensten was het strijken van kleding voor die cliënten die dit zelf niet konden. Die liefde voor het strijken nam ik mee naar huis. Nu ben ik al jaren thuis degene die strijkt.

Ik hoor ook al dat er tegenwoordig jongelui zijn die er graag voor willen betalen. €1,50 per overhemd is geen sinecure heb ik ontdekt. Ik weet niet of er echt een goed verdienmodel zit in het runnen van een strijkdienst op bedrijfsmatig niveau. Stel je voor ik als ZZP-er aan de strijk. Hoe zie ik dat voor me? Mensen komen hun strijkgoed brengen, ik strijk en vouw en geef ze een seintje als het klaar is?

Of een snelservice. Als iemand heel snel om een gestreken kledingstuk verlegen zit? Geldt dan een hoger tarief of reken ik een spoed-commissie?

Wel heb ik laatst een mooi alternatief ontdekt voor het stoomstrijkijzer. Ik had het al wel eens gezien in de betere kledingwinkels waar ik wel eens kom. Zo’n mooi stoomapparaat dat je enkel langs ene hangende japon hoeft te halen en de kreukels verdwijnen als sneeuw voor de zon. Een zogenaamde Travel-Steamer uit de serie Garment Care van Vanillia. Daar zag ik het apparaat voor het eerst. Het trok mijn aandacht en ik heb me er wat in verdiept.Het is een product van Steamery Stockholm. Een Noorse firma die apparaten op de markt brengt voor de verzorging van kleding. Ze hebben ook een ontluizen ontwikkeld. Zeg maar een scheerapparaat voor pillende wollen truien. Maar terug naar het stoomapparaat. Hier blijkt Youtube altijd weer een zegen voor. Over elk willekeurig product kun je daar wel een unboxing video vinden waarbij tegelijkertijd het product even geanalyseerd wordt op bruikbaarheid,handigheid, voors- en tegens. Kortom als je niet precies weet wat iets is, zoek het op en bekijk zo’n video om een eerste indruk te krijgen. Zo gezegd zo gedaan. En ik vond een leuk filmpje van de makers zelf. Fijne dag allemaal en ik hoop dat iedereen nu makkelijker de plooitjes glad strijkt.

Gepubliceerd door JUKODEVRIES

FOOLISH SINNER AND POET FOR THE KING

%d bloggers liken dit: