Het is een wedstrijd


Schreef Bram Vermeulen destijds deze prachtige song Het is een wedstrijd zien we zoveel jaren later dat die gedachte wat betreft de kijkcijfers ook echt opgaat.

Het is een wedstrijd die niemand winnen kan.

Het is een wedstrijd met een eigen dynamiek die voorbij gaat aan wat ‘goed’ is of ‘goed’ moet worden gedefinieerd als :”Levert voldoende kijkcijfers op” Als dat de omschrijving is dan is inderdaad het programma met de hoogste kijkcijfers “Goed” te noemen. Op die manier kan het voorkomen dat een programma dat inhoudelijk slecht is toch een ‘goed’ programma kan zijn (Wet van de commercie) Zolang de kijkcijfers maar goed zijn levert het interessante doelgroepen op voor reclamemakers en laten het nou net die reclameblokken zijn die steeds langer worden op TV. Zo kan een film van amper anderhalf uur opgerekt worden tot een avondvullend programma en zit je als kijker je best te doen om de lijn van het verhaal vast te houden en de draad niet kwijt te raken. Dat is wat de commerciële Televisie ons gebracht heeft. Ik kan me nog heugen dat Oprah Winfrey zo gedecideerd een reclameblok kon aankondigen met de woorden:”We’ll be back in five minutes.” De TV-kruideniers op de Nederlandse commerciële TV zitten al op minimaal 15 minuten.

Inderdaad Bram Vermeulen krijgt alsnog gelijk.

Het is een wedstrijd die niemand winnen kan.

Gepubliceerd door JUKODEVRIES

FOOLISH SINNER AND POET FOR THE KING

%d bloggers liken dit: