Veilig


“Waarom het zo belangrijk is om die software up-to-date te kunnen houden? Het toestel valt natuurlijk niet meteen stil wanneer het besturingssysteem voorbij zijn ‘houdbaarheidsdatum’ is. Maar vanaf dat punt zullen er apps zijn waarvan de nieuwste versie niet meer werkt, waardoor het toestel gaandeweg minder bruikbaar wordt. Bovendien is het niet zo veilig om met een toestel rond te lopen dat geen software-updates meer krijgt: die laatste plamuren ook eventuele beveiligingslekken dicht, waardoor een toestel zonder ondersteuning veel makkelijker kan worden gehackt.” bron- AD 17-08-2020.

Als ik dit goed lees en het vergelijk met de sloten op de deuren in mijn huis is er iets vreemds aan de hand.

Analoog aan bovenstaande bewering :”. . . .Een toestel zonder ondersteuning veel makkelijker kan worden gehackt.” zou dit inhouden dat de sloten op mijn deuren na verloop van tijd makkelijker te forceren zijn dan direct na aanschaf.

Ik geloof dat er bij software in telefoons gewoon wat anders achter zit namelijk het verdienmodel waarop de smartphone is gebaseerd. Je koopt eigenlijk een softwareomgeving die je hooguit 4 jaar veilig kunt gebruiken. Daarna zorgt het langzaam uitfaseren van de updates er vanzelf voor dat je een nieuw toestel moet aanschaffen.

Een kennis van me maakte al jaren gebruik van een oude windows telefoon tot het moment dat What’s app niet meer werd ondersteund. De functies die eerst gewoon werkten op het toestel werden aan de zijde van What’s app als dienstverlener uitgefaseerd waardoor mijn kennis gedwongen werd tot aanschaf van een nieuwe telefoon.

Eigenlijk is er maar bar weinig bescherming voor de consument in de regelgeving hieromtrent. We leven in een transitieperiode waarin het digitale domein steeds grotere invloed gaat hebben op de samenleving. Beschermende Wetgeving blijft daar bij achter. De technologische ontwikkelingen gaan dermate snel dat overheden het niet meer kunnen bijbenen. Blijft mijn vergelijking staan van de sloten en de deuren. Als daar hetzelfde principe op van toepassing zou zijn zou na vier jaar je slot niet meer voldoende afsluiten en is je huis een makkelijke prooi voor inbrekers geworden door ‘het verdienmodel van de slotenmakers.’

Binnenkort maar eens een nieuwe phone aanschaffen en gelijk nieuwe sloten op mijn deuren laten zetten.

Fijne dag allemaal.

Gepubliceerd door JUKODEVRIES

FOOLISH SINNER AND POET FOR THE KING

%d bloggers liken dit: