Postuum autobiografisch bericht.


Getroebleerd leven? Nee hoor. Veel gedronken? Ach, wanneer is veel veel? Veel geblowd of anderszins wat roesmiddelen gebruikt. Nou, mag eigenlijk geen naam hebben. Bovendien op tijd ermee gestopt. Drank bleef over als lekkere rem op alle prikkels die bij me binnen bleven komen. Want, och, jee wat kunnen mensen zeuren zeg. Wat zijn het soms toch een stelletje stumperds die de draad volledig kwijt zijn geraakt. Nou, ik kan je vertellen dan heb ik wel een dempertje nodig. Wat alcohol om net die scherpe randjes ervan af te halen. Maar alle ervaringen zijn materiaal voor mij. De scheve schaats van ome Frits. Het domme gekakel van Tante Dina. De frustratie van de motoragent die mij heeft aangehouden met te veel drank. Het jaarlijks kerstdiner bij mijn ouders thuis. Kortom alles is materiaal. De kleurenpracht van waterlelies. Het groene gras dat langzaam groeit. Het dartele rennen van een veulen, het lichte ruisen van de bladeren in de bomen. Alles is materiaal voor mij. Ik schrijf met hart en ziel. Ik kan niet anders. Genadeloos houdt ik een spiegel voor voor wie het maar wil zien. Ik maak mij geen illusies. Ik wil de wereld niet verbeteren, kan dat ook helemaal niet want Jezus heet geen Maarten. Ik wil gewoon vertellen wat me raakt en bezighoudt. De tragiek beschrijven van het gestuntel in de liefde. Het verscheurend leed verwoorden dat door de dood zo bij ons hoort. Het gefleem van mensen met hun meerderen in kaart brengen en dat dan rücksichtslos benoemen door het aan de kaak te stellen. Het liefst op rijm en soms parlando. Of iets meer jazzy in de vorm van ‘spoken word’. Ik schrijf geen lieve liedjes meer. Ik ben al jaren dood en dat is jammergenoeg te erg voor woorden. Dus neem er nog maar een. Het ga jullie goed. Liefdevolle groet van mij. M.

Het leven heeft geen zin, maar ik wel.

Weer een mooi boekje over een groot tekstdichter die ons helaas veel te vroeg is ontvallen. Zelf zou hij daar niet mee hebben gezeten. De tragiek schuilt hierin dat het publiek nog zoveel moois is ontzegd door zijn vroege dood. Leestip voor ieder die het Betere nederlandse lied een warm hart toedraagt.

Voor wie luisteren wil: MOOI

Een biografie over het leven en werk van Maarten van Rozendaal. Uitgeverij: Nijgh&van Ditmar. Auteur: Patrick van den HanenBerg.

Gepubliceerd door JUKODEVRIES

FOOLISH SINNER AND POET FOR THE KING

%d bloggers liken dit: