Een el toevoegen .


Je kunt je zorgen maken over de dag van morgen. Over wat nog komen gaat. Je kunt, in deze tijd, je baan verliezen. Je kunt een voorschot nemen op je dood maar je schiet er uiteindelijk niks mee op. Je leeft er geen dag langer door. Wij mensen zijn wel heel goed in staat om naar de maan te gaan of in het onderhouden van een ruimtestation. We zijn in staat tot samenwerken. We zijn in staat om hulp te verlenen. We zijn in staat om de meest technisch ingewikkelde taakstellingen tot een goed einde te brengen. Waar we niet zo goed in zijn is om de samenhang in onze samenleving te bewaren en op orde te houden. In de 80 er jaren van de vorige eeuw kwamen uit het niets de mannen van de Tegenpartij op met een slogan die gretig aftrek gevonden heeft in de jaren daarna. Ze richtten destijds de tegenpartij op en hun slogan was :”Samenvoor ons eigen! Die twee mannen heetten Jacobse en van Es. De kwetsbare ouderen onder ons kennen hen vast nog wel.

Sinds die tijd heeft die slogan “Samen voor ons eigen” helaas serieuzere aftrek gevonden in onze maatschappij. Deze heeft zich ook op politiek vlak ontwikkeld langs deze lijn. Via populistische kreten als :”Vol is vol!” of “Eigen volk eerst.” tot het Amerikaanse adagium “Make America great again!” Daar bereikt die grappig bedoelde Haagse slogan “Samen voor ons eigen” een eindpunt dat een streep zet onder een proces dat dus al heel lang gaande is. De privatisering van nutsbedrijven het opgeven van de beschermende functies van het bankwezen, de opkomst van commerciële zorg. Het heeft ons onlangs bijna aan de rand van de afgrond gebracht. Tijdens de Corona crisis was er aan van alles te weinig op voorraad. De productielanden konden niet leveren en dreigde het hele zorgsysteem overbelast te raken. Er werd een beroep gedaan op ons nuchtere Hollandse verstand en we werden gevraagd de komende tijd anderhalve meter afstand te houden, de handen stuk te wassen, in de elleboog te hoesten en vooral niet op bezoek te gaan bij de oudere kwetsbare medemens. Een tijdje ging het goed maar de laatste weken zien we weer de cijfers weer oplopen, jongeren geven eerlijk aan wel klaar te zijn met corona. Willen nu wel eens even los en hun examenfeestje vieren met elkaar. De zorg werd hartelijk bedankt door middel van een landelijk applaus maar voelt zich inmiddels voor de vierde keer verraden omdat bewindslieden onlangs nog uit de kamer zijn weggelopen om een stemming over een betere beloning te torpederen. Daarbij moet ook wel aangegeven worden dat de gentlemen’s agreement om dit onderwerp voorlopig niet in stemming te brengen juist door de PVV naast zich neer werd gelegd. Wilders zag in een oogwenk een meerderheid aanwezig bij de oppositie en was er als de kippen bij om, tegen alle afspraken in, een hoofdelijke stemming aan te vragen. Dus iedereen heeft hier boter op zijn hoofd.

Je kunt door je zorgen te maken geen el aan je lengte toevoegen. Je kunt je wel zorgen maken over de staat van dit land en haar politiek. De werkwijze daar begint inmiddels verdacht veel te lijken op die van Jacobse en Van Es. “Samen voor ons eigen.”

Dat de jeugd nog onvoldoende in staat is tot een verantwoorde risico inschatting is evident. Hun ontwikkeling laat dat nog niet toe. Ze hebben leidingen nodig van hun ouders maar laten nou net die ouders kinderen van de pretparkgeneratie zijn. Die beleven het ouderschap eerder als een vorm van ‘vriendschap’ met het eigen kind. Dan kun je lang op leiding wachten.

Volgend jaar verkiezingen mensen. Onthou goed wat er zich in deze tijden in de politieke arena heeft afgespeeld. Beslis daarna pas op welke partij je je stem uitbrengt. Stem vooral op die partij waarvan jij denkt dat het goed is voor ons land. Kijk even verder dan je eigen straatje en realiseer je dat alle partijen water bij hun wijn zullen moeten doen. Ook eventueel die van jou.

Gepubliceerd door JUKODEVRIES

FOOLISH SINNER AND POET FOR THE KING

%d bloggers liken dit: