Evolutie van de Barbecue.


Je ziet ze steeds vaker in het straatbeeld verschijnen. De mooie authentieke Weber bolletjes. Iedere zichzelf respecterende burger kocht er een. In plaats van een platte variant zo’n prachtig mooi Weberbolletje met deksel en wieltjes. Hier vooraan op het plaatje zie je er nog een staan. Het werd in de markt gezet als een prachtig chiquer alternatief voor de wegwerp barbecue die je wel in camping winkels aantreft.

Natuurlijk volgt de klant de markt of andersom, dat maakt niet uit. Opvallend is wel dat diezelfde markt steeds verandert. Wanneer alle gegadigden een Weberbolletje hebben staan volgt de buitenkeuken. Een gas variant van de Barbecue met kastjes en zij vleugels. Soms als inbouw systeem voor een vaste opstelling in je tuin soms als kleine variant op wieltjes om op te kunnen bergen bij weinig plek tijdens de wintermaanden.

De buitenkeuken in de markt gezet. Je kunt geen tuincentrum inlopen of er is wel een afdeling waar deze dingen aangeboden worden in alle soorten en maten. Dus wat doen de mensen vervolgens. De Weberbol wordt afgedankt, gaat op de schroot of naar de kringloop en de buitenkeuken/gasbarbecue wordt aangeschaft. Argumenten worden gezocht om de aankoop te verantwoorden en men bakt en braadt weer verder alsof er niets aan de hand is. De hele potentiële barbecue markt wordt langzaam verzadigd met gas barbecues tot de verkoop daarvan stabiliseert. Dat is waarschijnlijk het sein voor de trendwatchers om toe te werken naar een nieuw product. Het gaat namelijk om de beleving die verkocht moet worden in ontelbare varianten het liefst en dit keer bedenken ze iets exclusievers. THE GREEN EGG! Dus de gasbarbecue uit de gratie,op de schroot of via marktplaats goedkoop van de hand gedaan.

Het groene ei. Een porseleinen eivormige barbecue waar je heuse cursussen voor moet volgen om het überhaupt op een goede manier te doen. Dus dit keer niet gewoon zo’n ding aan laten schaffen door de klant maar er ook op hameren dat er een “baking- and cookcourse” bij hoort. Aangeboden tegen een redelijke meerprijs natuurlijk. Dit noem ik uitbreiding van het verdienmodel. Inmiddels zijn we geëvolueerd van een simpel Weberbolletje ,dat tien jaar terug nog top was als je er een had, naar een porseleinen variant soms voor het tienvoudige bedrag en een compleet accessoireset . Zoals daar zijn lederen voorschoten al dan niet met belettering, scherpe messen, prachtige vorken en tangen . Kortom “Beleving” . En aan beleving hangt nou eenmaal een hoger prijskaartje.

En weer is er een nieuwe markt ,niet aangeboord maar, gecreëerd.

Doe mij maar een sateetje , een ham lampje en een stukje kipfilet.

Fijne dag allemaal.

Gepubliceerd door JUKODEVRIES

FOOLISH SINNER AND POET FOR THE KING

%d bloggers liken dit: