Interview-TEGELROUTE


De vragensteller legt zijn dictafoontje voor me op de tafel. Na wat verkennende en inleidende gespreksopmerkingen beginnen we met het interview. “Wat voor mij de essentie van het dichten is.”

Een vraag waar ik even over na moet denken. Bij het gebruik van de dichtvorm komt ik waarschijnlijk het makkelijkst of soms ook het scherpst tot de essentie van wat ik wil zeggen. “Waar haal je je inspiratie voornamelijk vandaan?” Eigenlijk uit alles. Het dichten is voor mij een weg waarlangs ik de werkelijkheid beschouw en ik gebruik de dichtvorm om deze te beschrijven. Onderwerpen dienen zich aan , bijvoorbeeld via TV of artikelen uit de krant. Het kan een zin zijn uitgesproken in een radiouitzending of gewoon een tafereel dat ik zie op straat of in een winkel. Het kan werkelijk van alles zijn. Een woord uit een boek. Een bij die zoemend op een bloem afgaat. Een bloem die gewoon mooi staat te wezen in mijn tuin. Ik noem dat tussen de regels van het bestaan lezen. Ze zeggen wel eens de humor ligt op straat maar gedichten en verhalen ook. Daarvoor hoef je niet perse lichamelijk verre reizen te maken. Ik kan in mijn hoofd over het poolijs lopen en een gedicht schrijven over de kou. Ik kan de zon bezoeken en de verzengende hitte trotseren. Ik kan in mijn gedichten mijn adem inhouden zo lang ik maar wil. Stef Bos dichtte al eens:”In je hoofd, kun je alles licht zien in een donker bos strelen met je handen los.” Een mooie zin die direct laat zien dat mogelijkheden onbegrensd zijn. Deze Bundel TEGELROUTE nam als uitgangspunt de tegels die in het dorp hangen. Kunstenaars hebben door de jaren heen diverse tegels ontworpen en door me te verdiepen in de achtergronden van de tegels kwam ik tot mijn gedichten. Soms vanwege een gebruikt woord in de tegel zelf of de context waarin ze zich bevinden.

Sommige plekken hebben nu eenmaal een geschiedenis en wanneer je die ophaalt en een plek geeft kan er zomaar een mooi gedicht uit ontstaan.

De bundel TEGELROUTE is verkrijgbaar bij The READ SHOP in Lunteren en zal €12,50 gaan kosten.

Daarnaast is het rechtstreeks te bestellen bij de schrijver zelf. Dan is de prijs €12,50 exclusief verzendkosten. Even een mailtje met je gegevens naar jukodevries@me.com

Gepubliceerd door JUKODEVRIES

FOOLISH SINNER AND POET FOR THE KING

%d bloggers liken dit: