Bonen wecken


Bonen wecken, wie doet dat nog? Wij dus!Eerst plukken, dan randen en breken om ze vervolgens na flink wassen aan de kook brengen. Dan afgieten en afspoelen met koud water. Dan kunnen ze in de weckpotten. De weckpotten eerst uitkoken met soda. Idem voor de weckringen die moeten ook goed schoon zijn. De boel gaat namelijk letterlijk potdicht en er mag geen lucht meer bijkomen. Dat is trouwens het eerst zichtbare teken dat er iets niet goed is gegaan met het wecken zelf. Daar kom ik straks nog even op terug. Eerst het wecken zelf. In een grote wecketel worden de potten opgestapeld en gaat er een kwart water bij dat aan de kook wordt gebracht. Dan moet de temperatuur constant op 100 graden gehouden worden anderhalf uur lang. Dan mag het vuur uit en laat je de boel helemaal afkoelen. De volgende dag kun je testen of er een deksel los zit of dat er belletjes zichtbaar zijn . Dat betekent namelijk dat er lucht bij is gekomen. Die potten haal je er meteen weer uit. Zou je dat niet doen en gewoon in de kelder wegzetten zouden die bonen zuur worden of beschimmeld raken. Als er een pot mislukt is , geen nood, je kunt die bonen de volgende dag gewoon eten hoor. De potten worden netjes naast elkaar in de voorraadkast gezet. Vroeger tijden herleven hier nog ieder jaar opnieuw. Het is heerlijk om te doen en het smaakt ook nog eens erg natuurlijk. Al met al een tijdrovende en arbeidsintensieve bezigheid, dat wel, maar het resultaat is dan ook prachtig. Een hele voorraad voor de wintermaanden.

Gepubliceerd door JUKODEVRIES

FOOLISH SINNER AND POET FOR THE KING

%d bloggers liken dit: