Goed samenvatten is een ambacht


Hofnar

Een hele mooie samenvatting en meteen prachtig heldere analyse van de staat van ons land. Vroeger hadden kasteelheren Narren in dienst aan het hof. De hofnar, niet te verwarren met de hofnar, dat is heel iets anders. De Hofnar fungeerde aan het hof als bliksemafleider,zotskap op het hoofd, leuk gek pakje aan en maar grappig zijn. Tussen de regels van zijn spel werden echter ook heel belangrijke zaken aangekaart. Via het spel van ironie werd de koning en de wijze heren een spiegel voorgehouden, soms zaken ontkracht die men al te scherp zag of zoals in dit stuk van onze nationale Hofnar Youp juist met milde spot op een net iets andere wijze belicht. Ik verwijs daarom graag naar het artikel door . (Zie link onder aan dit artikel) Zelden zo’n scherpe,mooie collum van hem gelezen. Hij spaart niemand, maar dat weten we wel. Jammer dat er maar weinig literatuur bestaat over de hofnarren van weleer want er moeten er behoorlijk wat geweest zijn.

https://www.nrc.nl/nieuws/2020/07/11/piet-witteman-a4005623

Gepubliceerd door JUKODEVRIES

FOOLISH SINNER AND POET FOR THE KING

%d bloggers liken dit: