TEGELROUTE


Hier in ons dorp hangen op oude en nieuwe gevels tegels van keramiek. Gemaakt en ontworpen door plaatselijke kunstenaars. Er is ook zoiets als een tegelroute, een wandeling die je langs al deze prachtige tegels kunt lopen. Met behulp van een kaartje en routebeschrijving, verkrijgbaar bij museum Oud Lunteren, heb je meteen een mooie dorpswandeling te pakken en krijg je zo ook een indruk van het dorp. Je leert iets over de geschiedenis van de panden waar je even bij staat. Soms staat er een nieuw pand maar leer je iets over het verleden. Mijn dichtbundel TEGELROUTE wil daar een extra dimensie aan toevoegen. Ik schreef bij elke tegel een gedicht.

Ruim vijfentwintig jaar geleden kwam ik wonen in dit dorp. Ik heb het liefgekregen en wil er nooit meer weg. Ik laat mijn verbeelding spreken, raak maart niet uitgekeken op de koepel of het nieuwe erf. De gemoedelijkheid die ik van huis heb meegekregen mocht ik hier opnieuw ontmoeten. Het Lunters vrouwtje, de toren van de oude kerk zijn me nu al zo vertrouwd. Ze zijn een deel van mij geworden, ik ben er mee vergroeid. De tegels aan de gevels als kunstzinnig teken aan de wand. De dorpse dynamiek heeft mij vanaf de eerste dag geboeid. Het is een voorrecht hier te mogen leven. Als dank schreef ik dit boekje om iets terug te geven.

Lunteren, Juli 2020.

Gepubliceerd door JUKODEVRIES

FOOLISH SINNER AND POET FOR THE KING

%d bloggers liken dit: