Positief


Ik heb in mijn leven al diverse technologische ontwikkelingen zien komen en zien gaan.

Ze kwam de TV en is nooit meer weggegaan. Enkel verbeterd. Eerst een beeldbuis, zwart-wit. Daarna een beeldbuis in kleur. Tegenwoordig een plat scherm en een geweldige beeldkwaliteit. Daar zijn codes aan gekoppeld die ik al niet meer kan duiden. 4K scherm of internetTV. Kortom de ontwikkeling blijft voortgaan en telkens worden er verbeteringen doorgevoerd. Positief dus.

Zo kwam de grammofoonplaat,verdween want maakte plaats voor de CD. Inmiddels is die al weer passé en beleeft Vinyl een come back van heb ik jou daar. Platenspelers, eerst nog en masse uit huis gedaan worden nu weer als niche product gekocht en er wordt weer ‘ouderwets’ platen gedraaid.

De Philips tapecassette kwam en verdween ook weer, maakte plaats voor een kortstondige aanwezigheid van de digitale cassette, en de DCC ook weer een digitale variant. Allemaal technologische verbeteringen maar na een zekere tijd ook weer aan de kant gezet vanwege de nieuwste ontwikkelingen. Streaming en MP3 spelers kwamen De IPod en dito varianten hebben het landschap van geluidsdragers en spelers volledig op zijn kop gezet. Allemaal verbeteringen en positief.

En dan nu de retro periode waarin velen teruggrijpen op oude media. Ik ben nog in afwachting van de oudste vorm van communicatie de ouderwets handgeschreven brief. Ik heb er enkele van mijn ouders uit hun jeugd nog in de kast liggen hier en geniet altijd van het geweldig mooie handschrift dat deze bevatten. Het mooiste hiervan vind ik altijd nog het idee dat er met een zekere zorg en mate van geduld aan een handgeschreven brief werd gewerkt. Er zullen talloze probeersels aan vooraf zijn gegaan voordat de definitieve versie naar tevredenheid op tafel lag. En dan… het zorgvuldig vouwen en in de enveloppe doen. Frankeren en van adres en afzender voorzien naar de brievenbus brengen. Vervolgens het lange spannender wachten op de reactie in de vorm van een brief terug. Er sprak een zekere rust uit, een zelfverzekerdheid en een aandacht voor het mooie en goede van het schrijven van zo’n brief. De mooiste blijven uiteraard de liefdesbrieven ooit geschreven.

Gepubliceerd door JUKODEVRIES

FOOLISH SINNER AND POET FOR THE KING

%d bloggers liken dit: