Breed geraakt.


Hoe breed geraakt moet je worden om in het debat over racisme over de streep te worden getrokken?

In elk geval heeft Rutte dit keer een grote stap gezet door openlijk met dit dit thema aan de slag te gaan. We moeten er echt iets mee want ik geloof direct dat er bij ons een grote blinde vlek is ontstaan. Al decennia lang troepen we en masse dat wij, Nederlanders, zo’n tolerant volkje zijn maar niets is minder waar. Vaak onbedoeld maken we opmerkingen over andermans huidskleur of afkomst die als pijnlijk worden ervaren. Zoveel wordt wel duidelijk als je de talkshows goed volgt en de kranten goed leest. Sommige verslagen zijn tenenkrommend. Sommige grappen eigenlijk ook, sommige beelden die opzet het internet circuleren ook. Ik zie en hoor ze liever niet. Het gevoel van ongemakkelijkheid als je in de nabijheid bent van iemand die ronduit racistische grappen maakt of kwetsende taal bezigt, zegt mij genoeg dat ook ik me er soms te makkelijk van af maak. Wie zwijgt stemt immers toe? Het is natuurlijk ook zo dat de zeggers van onzin het voor de anderen de uitdaging betekenen er tegenin te gaan ,hen er op aan te spreken en daarmee de kol;en uit het vuur halen aan de ander overlaten. Daar wordt de ongemakkelijkheid neergelegd. Te lang al laten we toe dat de wellevendheid geschoffeerd wordt. Laten we een beetje letten op elkaar, elkaar aanspreken en vooral met een positief geluid de ander tot andere gedachten zien te brengen. Geen grote bek maar redelijkheid en vooral luisteren naar de ander, uit laten praten en dán pas reageren. Fijne dag allemaal.

Gepubliceerd door JUKODEVRIES

FOOLISH SINNER AND POET FOR THE KING

%d bloggers liken dit: